Sve veći broj ljudi odlazi iz Hrvatske u potrazi za boljim životom i prilikama, ali protagonist naše priče iz Finske je doselio u Hrvatsku i otvorio tvrtku. On je Ilkka-Cristian Niemi (35), Finac koji je cijelu svoju karijeru na neki način bio povezan s IT-om, a u Hrvatskoj je osnovao startup Software Sauna.

Niemi je poslednjih nekoliko godina proveo u Poljskoj, gdje je vodio i razvijao poslovni odjel finske kompanije koja se bavi prodajom/izmjenom dionica (stock-exchange company). Znao je da se u Finsku više neće vratiti, a kao svoju sljedeću destinaciju odabrao je Hrvatsku. Nije to bio slučajan odabir, Niemen je nekoliko puta posjećivao našu zemlju i u nju se zaljubio. Kaže kako su ga osvojili ljudi, sama zemlja i zagrebački hokejaški klub Medveščak. Smatra da ništa ne može bit bolje nego živjeti i raditi negdje gdje se osjeća najugodnije, a za njega to je Hrvatska.

Porezi u Hrvatskoj, smatra, svakako bi mogli biti privlačniji. “Stope poreza na dobit su ok, ali porez na dohodak te ostali prateći troškovi su dosta visoki”, kaže Niemi i dodaje: “Postoje brojne zemlje s kojima se Hrvatska bori za investicije, no ne samo za investicije već i mlade talente koji kontinuirano napuštaju zemlju, možda bi niži porezi pomogli u osvajanju te borbe”.

Finska je u poslovanju, kaže, malo transparetnija od Hrvatske. No, čini se da obje zemlje imaju borbu oko reguliranja poreznih sustava i općenito troškova poduzetništva. Slaže se da se treba poduzeti još koraka ovdje i u Finskoj kako bi stvaranje poduzetničke kulture bilo primamljivije domaćim i stranim ulagačima. Prema Niemiju, i Finska i Hrvatska mogle bi se po tom pitanju ugledati na Estoniju.

Niemen kaže i kako je ostao pozitivno iznenađen kako je lako otvorio startup u Hrvatskoj. “Nije bilo gotovo nikakvih birokratskih zastoja. Većina zaposlenika s kojima sam se susreo u cijelo tom postpku vrlo dobro priča engleski, što nije svugdje slučaj”, rekao je Niemi. Ono što je primjetio radeći u Finskoj, Poljskoj i Hrvatskoj jest da su hrvatska i poljska radna kultura dosta slične, dok je finska dosta opuštenija i neformalna što omogućava ljudima da budu sigurniji u sebe i efektivniji.

“To je ono što želimo dovesti u Hrvatsku. Talentiranim ljudima se treba omogućiti da pokažu što uistinu mogu postići, a ne stavljati ih u kutiju punu ograničenja”, poručio je.

Software Sauna bavi se full-stack software developmentom, uz iskusne programere klijentima se osigurava kvalitetna i potpuna usluga razvoja i održavanja software-a. Niemi planira ove godine zaposliti 15 inženjera, a do kraja 2020. godine planira imati najmanje 50 zaposlenih diljem Hrvatske.

Komentiraj