Iz Edward Bernaysa reagirali na optužbe SHV-a o pogodovanju Ministarstva prometa

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon objave priopćenja Sindikata hrvatskog vozača reagirali su iz Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment.

Navode kako je netočno da im je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pogodovalo po pitanju izdavanja Rješenja o statusu ispitnog centra za provođenje teorijskog ispita za vozače autotaksi vozila. Status ispitnog centra dodijeljen im je, na temelju prethodno predanog zahtjeva, rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 26. srpnja 2018., i to na temelju prethodno provedene odgovarajuće procedure i provjere dokaza o ispunjavanju svih uvjeta propisanih Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu te Pravilnikom o početnoj i periodičkoj izobrazbi vozača.

Osvrnuli su se i na netočnu tvrdnju SHV kako kao ovlašteni ispitni centar ne vode evidenciju o postupku prijave ispita i ispite provodi bez upisa polaznika u evidenciju koja se vodi kod Ministarstva te naglasili kako ažurno vode sve evidencije propisane od strane Ministarstva te u „Nacionalni registar cestovnih prijevoznika RH“ te redovito unose sve podatke koji ovaj registar predviđa.

Reagirali su i na izjave SHV o navodno visokoj cijeni ispita naglasivši kako prema članku 16. Pravilnika o početnoj i periodičkoj izobrazbi vozača „Odluku o visini naknade za polaganje ispita za stjecanje početnih kvalifikacija vozača donosi ispitni centar, pri čemu naknada za polaganja ispita ne može biti veća od 1.000 kn kad se ispit sastoji samo od teorijskog dijela“. Cijena polaganja ispita na Edward Bernays Visokoj školi je od 6. do 27. kolovoza iznosila 625 kuna, a poslije toga 500 kuna, što je osjetno niže od najveće dopuštene cijene. Upravo stoga, ovakve paušalne komentare o cijeni polaganja ispita smatraju zlonamjernima i s jedinim ciljem da im se nanosi šteta.

Konačno, izjavu „Kada smo uzeli u obzir samo javno dostupne informacije o dekanu i vlasniku Visokog učilišta Edward Bernays (bivši Karamarkov savjetnik i osoba od povjerenja), pitamo se tko je u ovom slučaju namiren“ ocjenjuju zlonamjernom, tendencioznom i utuživom te napominju kako je netočna tvrdnja da je dekan Edward Bernaysa ujedno i vlasnik Edward Bernaysa, što je s obzirom da se SHV poziva na javne izvore, lako provjerljivo u registru Trgovačkog suda u Zagrebu.

Zaključuju kako prema njihovim podacima Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment nije jedini ispitni centar koji je tijekom kolovoza 2018. godine provodio teorijske ispite pa i time ove optužbe SHV smatraju potpuno pogrešnim i netočnim.

Najavljuju i kako će protiv Sindikata hrvatskog vozača (SHV) poduzeti sve odgovarajuće pravne radnje kako bi se zaštitili od njihovih kleveta i uvreda.

Komentiraj