Prije gotovo sto godina Marcel Proust pisao je da mirisi i okusi mogu potaknuti živopisna, nehotična sjećanja. Miris određene hrane, pogotovo kolača, vraća nas u djetinstvo i gotovo uvijek prva osoba na koju pomislimo je – baka.
Vrlo često pokušavamo rekreirati te mirise i okuse, a najbolje mjesto za početi je bakina kuharica. Knjiga sa receptima često se prenosi iz generacije u generaciju, a mi donosimo jedan recept za ‘Osinja gnijezda’ iz jedne takve, neprocijenjive, knjige.
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 2 žlice šećera
- 1 kvasac
- 250 ml mlijeka
- 1 l brašna (oko 650 grama)
- 1 žlica soli
Za nadjev:
- 1 margarin
- 4 žlice šećera
Priprema:
- 150 ml mlijeka, 2 žlice šećera, 1 žlicu brašna i kvasac zamiješajte i ostavite oko pola sata da se diže
- Dodajte ostatak sastojaka i zamijesite tijesto
- Tijesto podijelite na dva dijela pa ga razvaljajte. Na razvaljano tijesto namažite nadjev, zarolajte i narežite na dva prsta široke komade
- Posložite u namašćen lim za pečenje, ali ne pregusto i ostavite stajati oko sat vremena
- Stavite peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta
- Potom izvadite lim pa prelijte kolač s 4 dl mlijeka prokuhanog sa 7 žlica šećera i 3 vanilin šećera (ako ne volite preslatko, smanjite količinu šećera na 4 žlice)
- Pecite još 10-15 minuta, dok se mlijeko ne upije
Komentari