Ivona Milinović podnijela ostavku: “Kontekst nije izgovor za izgovorenu riječ”

Vijećnica HDZ-a i predsjednica Odbora za manjine u Gradskom vijeću Grada Rijeke Ivona Milinović podnijela je ostavku. Na sjednici Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke kazala je kako ‘kontekst nije izgovor za izgovorenu riječ’ te kako preuzima odgovornost, prenosi N1.

Podsjetimo, 4. listopada Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke sastao na hitnoj sjednici sazvanoj povodom saznanja o izjavama Ivone Milinović. Ona je u “Podcastu Velebit”, gostujući kod Marka Juriča, iznijela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu. Komentirajući stihove Torcidine pjesme s posljednje utakmice protiv HNK Rijeke na Rujevici – “Šugava Rijeko, smrdljivi grade/Pobit ću pola tvoje Armade/Šugava Rijeko puna si Srba/Ne brini, Rijeko, ima još vrba”, rekla je kako nema ništa protiv navijačkog folklora, ali da time Torcida čini štetu Hrvatskoj.

“Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Pupovcu argument da sutradan plače, ‘evo su Hrvati fašisti’. Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40”, rekla je Ivona Milinović u “Podcastu Velebit”.

“Nakon sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće, upućen je u proceduru prema Gradskom vijeću prijedlog za njezinim razrješenjem. Ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put”, poručili su na sjednici.

Komentiraj