Ivo Josipović: “Vrijeme je da se nedvojbeno pa i kaznenim mjerana zabrani promocija ustaštva, četništva i sličnih režima”

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je bio u izaslanstvu predsjednika Zorana Milanovića prilikom polaganja vijenaca na 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac.

Josipović je nakon polaganja vijenca za N1 rekao da protokol ne bi smio zasjeniti komemoraciju. “Bez obzira na razločitosti ipak su svi odali počast i to smatram važnim. Snažija bi poruka bila da je državni vrh bio zajedno, no to se nije dogodilo, ali ne mislim da je to tema koja treba bit na stolu, danas smo tu da bi se odala počast stradalima. Važnija je tema naš odnos prema antifašizmu i ustaštvu”, kazao je Josipović.

Na pitanje je li napokon sazrijelo vrijeme za potpunu zabranu ustaškog pokliča “Za dom spremni”, Josipović je rekao da je to vrijeme davno prošlo. “Željno čekam vidjeti taj tekst i mislim da je zaista vrijeme da se nedvojbeno pa i kaznenim mjerana zabrani promocija ustaštva, četništva i sličnih režima”, smatra Josipović.

Bivši je predsjednik istaknuo da u zakonu ne može i ne smije postojati razlika između ustaškog “Za dom spremni” i “Za dom spremni” kada ga koristi HOS. “S njima treba njima treba razgovarati i reći im da drugačije jednostavno ne može”, poručio je.

Komentiraj