Ivo Josipović o Zlati Đurđević: “Moćno pravosuđe ne želi osobu sa strane na svom čelu”

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u petak je, komentirajući novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, poručio da je očito da Zagreb želi novu vlast.

“Zagreb je veliki aparat u kojemu se puno toga događa. Ono što je najvažnije je, možda ovaj pljesak koji daje nadu, najvažnije je da ne bude opstrukcije unutar službe, svi zaposlenici moraju znati da su tu da prate gradonačelnika i njegov tim”, rekao je Josipović za ‘Novi dan’ N1 televizije.

Upitan može li se očekivati niz novih problema u Gradu sada kad je na scenu stupila nova uprava, Josipović kaže: “Tomašević i tim su dobili nevjerojatnu podršku. On i suradnici su godinama bili vrlo izloženi, nudili drugačiju viziju, kritizirali… Sad više nisu u poziciji da kritiziraju nego da drugi kritiziraju njih. Ne bih baš da u prvi dan mandata krenu sa sumnjama. Dobili su veliko povjerenje i na njima je da za četiri godine stanu pred birače i kažu: ‘Napravili smo što ste tražili.’”

Govoreći o SDP-u, Josipović kaže da stranka nije ispunila očekivanja u Zagrebu, ni u gradskim četvrtima. “Rezultat je zaista ozbiljno loš. Ako se SDP želi vratiti mora voditi potpuno drugačiju politiku nego do sada. Kad idete kao junior partner u vlast, neki put nosite zasluge drugih, nego i probleme drugih. Pogreške se neće reflektirati samo na glavnog igrača nego i na junior partnera. Ono što je najvažnije, Zagreb je pokazao da je sklon ljevici. Ljevica sad može pokazati da može dobro i efikasno upravljati gradom”, istaknuo je.

Bivši predsjednik poručio je da bi bilo pogrešnmo da se SDP pretvori u promatrača koji samo podržava vlast. “SDP može dati značajan doprinos i pokazati za zavređuje povjerenje građana na nekim drugim izborima”, poručio je.

O predsjedniku SDP-a kaže: “Od politike i političara se očekuju rezultati. Oni nisu onakvi kakvu su trebali biti. Ne zagovaram puč nego jednu trezvenu analizu”. No, Josipović u izbornim rezultatima nalazi i neke pozitivne aspekte – da SDP u mnogim sredinama ima mlade ljude koji uživaju ugled u svojim sredinama.

Josipović je rezultat Domovinskog pokreta nazvao “ozbiljno dobrim”. “S obzirom na politiku koju zagovaraju to smatram ozbiljnim problemom”, rekao je bivši predsjednik.

Govoreći o napadima na medije dvojice ćelnih ljudi države, Josipović kaže da je zaista riječ o suptilnoj granici koju je lako prijeći. “Stil komunikacije nikako ne bi smio dovoditi u pitanje neovisnost medija i njihovo pravo na slobodu izražavanja. Stvari se moraju cijeniti od slučaja do slučaja i svakom konkretnom predmetu mora se dati ocjenu je li granica prijeđena ili nije. Riječi premijera nisu uvijek u granicama onoga što bih ja doživio kao dopuštenu samoobranu”, poručioo je Josipović.

Dodao je da demokratska društva uvijek grade standarde i da to isto treba raditi i Hrvatska.

Poručio je da smatra da glavni razlog mogućeg neuspjeha Zlate Đurđević nije kontaminacija politikom, jer ona s politikom nema veze, nego da je “glavni razlog moćno pravosuđe koje ne želi osobu sa strane na svom čelu”.

Komentiraj