Ivo Josipović: “Budućeg gradonačelnika vidim između Klisovića, Tomaševića i kandidata desnice”

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je komentirao dugogodišnju suradnju s Milanom Bandićem.

“Milan Bandić mi je bio protukandidat na predsjedničkim izborima, no kasnije sam puno puta imao prilike biti s njim. Protokol nas je često svrstavao jednog kraj drugog, imali smo korektne odnose”, rekao je Ivo Josipović i dodao da su različito promišljali politiku, ideologiju i neka konkretna politička pitanja, ali to je, kaže, prirodno u demokraciji.

“Sve njegove druge stvari o kojima se govori, u ovim trenucima žalosti bih ostavio sa strane. On je očito imao posebni magnet na gradski izborima. Sjećam se i dobrih trenutaka suradnje i dobrih stvari koje je napravio, a o lošima će se vjerojatno još puno pričati. Bio je potpuno korektan i u projektima gdje se očekivala suradnja, sve je štimalo, nije bilo ni traga osvetoljubivosti zbog gubitka predsjedničkih izbora”, poručio je Josipović.

Istaknuo je da je Zagreb u ozbiljnim problemima te da on model upravljanja gradom, kakav je primjenjivao Bandić, ne bi koristio. “Međutim, bilo je i dobrih stvari i ja kao glazbenik izražavam priznanje za izgradnju Muzičke akademije.”

S druge pak strane, smatra da su postupci protiv Bandića dugo trajali. “Bez obzira je li kriv ili ne, trajanje postupaka ide na dušu pravosuđa. To su postupci bez konca i kraja, neobične formulacije optužnica, nešto što ne bi trebalo biti uzor rada pravosuđa. Korektno je oštrije kritički komentirati ostavštinu Bandića s određenim odmakom, ali danas ne”, ističe.

Jospović se slaže da je smrt zagrebačkog gradonačelnika vjerojatno promijenila pozicije kandidata u utrci za gradonačelnika. Smatra da će se dio birača okrenuti ljevici, a dio desnici. Nije htio komentirati šanse predstavljenih kandidata za zagrebačke izbore, no rekao je da je Joško Klisović ozbiljan, odgovoran, obrazovan i moralan čovjek, koji nije uprljao svoj lik.

“Možda je problem da je relativno kasno ušao u kampanju i da nije dovoljno poznat, ali na njemu i stranci je sad da to intenziviraju i pokažu kvalitete koje zaista ima. On je tih i skroman čovjek. Morat će učiniti puno da sa svojim likom i djelom upozna širu javnost, mislim da je izvrstan kandidat. Cijenim i g. Tomislava Tomaševića. Dobar je kandidat s drugčijim pristupom i gardom u politici od Klisovića. Ja sam mentalitetom i temperamentnom bliži Klisoviću pa je i tu moj afinitet, ali poštujm Tomaševića.”

Bandićeva stranka, smatra, nema previše šansi na izborima jer je ‘andić bio toliko dominantna figura i u stranci i politici’ i Josipović ne vjeruje da netko može uskočiti u njegove cipele.

“Budućeg gradonačelnika bih tražio prije svega u konfrontaciji između Klisovića i Tomaševića i nekog kandidata desnice”, rekao je Josipović gostujući na N1 televiziji te zaključio da ipak ne vjeruje da će Zagreb preuzeti desnica.

Komentiraj