Ivo Goldstein: Strahujem od eskalacije na području bivše Jugoslavije

Autor:

26.10.2022., Zagreb - Ivo Goldstein, povjesnicar. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/Nfoto

Povjesničar i bivši hrvatski veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein izjavio je u intervjuu novom broju Nacionala kako ima razloga za zabrinutost od eskalacije na području bivše Jugoslavije.

Intervju Nacionalu Goldstein je dao u povodu odlikovanja koje je primio od francuske države. Veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Gaël François Veyssière uručio mu je ovoga tjedna francusko državno odličje Viteza Nacionalnog reda Legije časti. Goldstein je prvi hrvatski veleposlanik u Francuskoj kojega je ta zemlja odlikovala tim visokim državnim ordenom. Jedan od najplodnijih i najuglednijih hrvatskih povjesničara, Goldstein je bio hrvatski veleposlanik u Francuskoj od 2012. do 2017. godine. U ekskluzivnom intervjuu novom broju Nacionala, govorio je, među ostalim, i o političkoj nestabilnosti u zemljama bivše Jugoslavije.

“Naravno da strahujem i naravno da treba strahovati”, odgovorio je na pitanje da komentira političke turbulencije u Crnoj Gori i u BiH, gdje Milorad Dodik opet otvoreno najavljuje secesiju, kao i činjenicu da je stanje na Kosovu u blokadi, a Srbija je i dalje ključni faktor nestabilnosti.

Goldstein drži da se “EU i druge zapadne zemlje, prvenstveno Velika Britanija i SAD, trebaju snažnije angažirati na bivšem jugoslavenskom prostoru i u Albaniji”. “Kao prvo”, kazao je, “valja podržavati proeuropske snage u svim zemljama, pogotovo u Crnoj Gori, gdje je taj daleko odmakli proeuropski put doveden u posvemašnju opasnost. Nadalje, Srbiji se jasno mora reći da mora slijediti politiku Bruxellesa ako želi napredovati prema članstvu u EU-u. Dodik mora prestati davati nekontrolirane izjave. Bilo bi jako dobro kad bi se bosanskohercegovačke političke elite konačno pribrale i privele konstruktivnom radu, jer ovako same rade u korist vlastite štete”, kazao je Goldstein, i dodao: “Ako je vjerovati analitičarima koji tvrde da je u posljednjih devet godina Bosna i Hercegovina ostala bez milijun stanovnika, onda je lako izračunati da bi tim ritmom za nekih četvrt stoljeća u njoj mogli kao jedini stanovnici ostati samo članovi predsjedništva BiH i njihove uže familije. Valja paziti i na turbulentnu situaciju u Sjevernoj Makedoniji, čija vlada čini mnogo na svom proeuropskom putu, ali je se neprincipijelno blokira, nekad s jedne, sada s druge strane.”

Druga stajališta Ive Goldsteina, poput njegove analize odnosa Hrvatske i Francuske te utjecaja rata u Ukrajini na međudržavne i geopolitičke odnose u Europi i u svijetu, kao i odnosa premijera i predsjednika Republike, pročitajte u intervjuu koji je dao Nacionalovu novinaru Borisu Paveliću.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.