Marko Prpic/PIXSELL

IVO BANAC ‘MOST je postao krajnje iritantan, ako dođe do novih izbora, biti će pometeni’

Povjesničar Ivo Banac gostovao je jutros u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je komentirao aktualne političke događaje u Hrvatskoj. Na pitanje je li Hrvatska na korak do novih izbora, Banac kaže kako bi bilo najbolje da se svi ipak dogovore.

“Izbori su krajnja mogućnost, no ne bih je odbacio, jer ako se ide ovako, ovo neće funkcionirati”, kaže i dodaje da je temeljni problem vlade dualistička vlast i premijer Vlade koji unutar nje ne funkcionira. “Ova Vlada nema šest mjeseci, od nje se očekuju brzi rezultati. Ono što je do sada postigla je zapravo jedan mali pomak što se tiče gospodarstva, no niti izbliza onoliko veliki kako se očekivalo”, poručuje.

Za MOST nezavisnih lista Banac kaže da uopće nije uspio, te da je postao ‘krajnje iritantan’. “MOST nije pokazao alternativu, nego jednu vrstu populističke strasti koja se ne pokazuje u praksi. Mislim da ako dođe do izbora, da će MOST biti pometen”, kaže Banac.

Rekao je da je situacija s Milijanom Brkićem sporna ako je plagiran diplomski rad, ali da je i inače intelektualno nepoštenje u društvu nešto neprihvatljivo. U sklopu kurikularne reforme, predložene su i izmjene u lektirnim naslovima, a Banac s tom reformom nije zadovoljan. “Ovo sada dovodi u pitanje hrvatsku književnost. Ljudi koji to rade dovode u pitanje naš identitet. Za mene je to neprihvatljivo. Ono što se govori o povijesnom programu u nastavi, također je nešto neprihvatljivo za mene”, ističe.

Dodaje da je hrvatska povijest važan aspekt našeg identiteta te da je učenicima moramo postaviti na način da shvate zašto smo tu gdje jesmo. “Nastava mora biti živa, uvjerljiva i čak donekle i zabavna”, smatra. Smjenu Gorana Radmana je, kaže, očekivao.

“Društvo je toliko podijeljeno da autoriteti koji bi to trebali biti, jednostavno nisu. To se vidjelo u nizu zadnjih situacija, to je žalosno”, zaključio je Banac.

Komentiraj