IVO BALDASAR: ‘Povjerenik Vlade za Split trebao bi biti netko iz Gradske uprave’

Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je kako očekuje da će, po isteku tromjesečnog privremenog financiranja 31. ožujka, Vlada RH u desetak dana imenovati povjerenika za Split te ustvrdio da bi to trebao biti netko iz Gradske uprave, tko poznaje procese u tom gradu.

“Povjerenik Vlade trebao bi biti netko iz splitske Gradske uprave tko je upućen u rad te uprave i razumije procese u gradu,” rekao je novinarima Baldasar nakon što su na današnjoj sjednici Gradskog vijeća s dnevnog reda jednoglasno povučene točke koje su se odnosile na proračun za 2017.

Baldasar je spomenuo i kako bi povjerenik Vlade za Split mogle biti pročelnica njegova ureda Marina Protić ili pročelnica za financije u splitskoj Gradskoj upravi . Ali, dodao je, to je u domeni ministra uprave.

Po njegovim riječima, po isteku tromjesečnog roka, u Splitu više neće biti tog privremenog financiranja, a povjerenik Vlade za Split će se “još restriktivnije odnositi prema financijama” što će se, smatra, najviše odraziti na udruge i najstariji sloj stanovništva Splita.

“Povlačenje s dnevnog reda prijedloga proračuna za 2017. je očekivano. To je odluka izazvana politikantstvom praktički svih velikih stranaka. To je njihovo pravo, a meni olakšanje jer ću se konačno moći odmoriti,” rekao je Baldasar komentirajući jednoglasnu odluku o povlačenju s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća točaka koje se odnose na gradski proračun za 2017. godinu.

Objasnio kako do imenovanja povjerenika Vlade za Split, formalno biti gradonačelnik, ali da neće moći potpisivati dokumente.

Baldasar je naglasio kako mu je “iznimno žao” što je s današnje sjednice splitskog Gradskog vijeća povučen i prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana.

“Prijedlog novog GUP-a je napravljen savjesno, stručno i politika se u to nije miješala, pošto sam od političara jedino ja sudjelovao u tomu, ali vrlo malo, s par intervencija,” rekao je Baldasar te je odluku o povlačenju izmjena GUP-a ocijenio štetnom za Split jer bi se već za mjesec dana mogli pokrenuti mnogi građevinski radovi s oko 2.200 novih radnih mjesta u graditeljstvu.

Tijekom javne rasprave o izmjenama i dopunama GUP-a bilo je oko 550 primjedbi od kojih je većina prihvaćena, a za preostale je detaljno obrazloženo zašto nisu prihvaćene, dodao je.

Komentiraj