Ivkošić napao žrtvu

Robert Anic

Izvori bliski Vladi potvrdili su Nacionalu da je policija počela istraživati tko je uputioprijetnje smrću poznatoj voditeljici i novinarki Tatjani Jurić. Nju su iz policije pozvali na razgovor svega par dana nakon što je Nacional otkrio da je ona putem Facebooka primila više stotina prijetećih poruka, od kojih su neke bile i prijetnje smrću, zbog njezinog komentara o ulozi dijaspore u izboru predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Otkriće Nacionala o prijetnjama upućenim Tatjani Jurić izazvalo je brojne reakcije. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras sredinom prošlog tjedna u Saboru je optužio zastupnike HDZ-a da šire govor mržnje. Obraćajući im se za saborskom govornicom, Maras je ispod stola izvadio prošlotjedni broj Nacionala i rekao zastupnicima HDZ-a da su osobe koje Tatjani Jurić prijete smrću njihovi sljedbenici.

[quote_box_center]

  • Policija počela istraživati tko je uputio prijetnje smrću poznatoj voditeljici i novinarki Tatjani Jurić
  • Krajnje neprimjerena reakcija na prijetnje upućene Tatjani Jurić Milana Ivkošića
  • U svojoj kolumni nastojao je obezvrijediti i omalovažiti potencijalnu žrtvu

[/quote_box_center]
Dogodila se koncem proteklog tjedna i jedna krajnje neprimjerena reakcija na prijetnje upućene Tatjani Jurić. Kolumnist Večernjeg lista Milan Ivkošić u prošlu subotu u svojoj kolumni uspio se spustiti na nižu razinu od anonimnih primitivaca koji su prijetili Tatjani Jurić. On je u svojoj kolumni promovirao stavove u kojima se praktično iznosi tvrdnja da Tatjana Jurić nije vrijedna toga da zbog njenog ubojstva netko odgovara. On je u toj svojoj kolumni zapravo nastojao obezvrijediti i omalovažiti potencijalnu žrtvu. Samo je omalovažavanje žrtve gore od afirmiranja govora mržnje. Ivkošić nije imao hrabrosti iznijeti navedeno kao svoje vlastite stavove, već je tobože prenio sadržaj pisma koje je navodno primio te potom prenio taj sadržaj u dijelu svoje kolumne. Pod naslovom “Ne vjerujem da Tatjani Jurić prijete smrću” Ivkošić je napisao: “I ubojstva imaju kriterije pa ih treba zaslužiti. Može se ubiti nekoga tko ima puno novca, ili nekoga tko nema novca pa ne može vratiti dug. Može se ubiti nekog važnog tko s ovog ili onog razloga smeta nekoj politici, ideji, ljubavnoj, karijerističkoj ili drugoj namjeri. Može tko ubiti nekog slavnoga da i sam bude slavan. Ne ubija se onoga koga se ne isplati ubiti. Navodno TV-voditeljici Tatjani Jurić prijete ubojstvom jer je rekla nešto o dijaspori na izborima. Ne vjerujem, jer osim što se bez razloga slika za medije, ona pod milim Bogom ništa ne znači, pa su joj te prijetnje potrebne da bi nešto značila. Kao što ne znači ni njezin zaštitnik Bojan Glavašević osim što ima slavno prezime?! Eto, svašta ljudi pišu.”

Nije to prvi takav Ivkošićev ispad. Kad je prošle godine nepoznati vandal izlio kantu izmeta na kolumnista Jutarnjeg lista Antu Tomića, bivša premijerka Jadranka Kosor napisala je na svom twitter profilu: “Došao je i taj dan: zovem A. Tomića na kavu. Da mu kažem zašto mi se sve gadi fekalska demokracija i oni koji je demonstriraju.” Ivkošić se, iz samo njemu znanih razloga, zbog toga osjetio prozvanim te je i tada napisao izrazito neprimjerenu kolumnu.

Na to je bivša premijerka reagirala poslavši pismo Večernjem listu u kojem je, između ostalog, navela:

“Logika Ivkošićeva teksta na koji reagiram jest: Tko je ZA kantu je desno, tko je PROTIV kante je lijevo. (…) Budući da pripadam među one koje ne voli, M. Ivkošić me, normalno, diskreditira. One koje voli, normalno, kontinuirano promovira.”

Jadranka Kosor je podsjetila da je Ivkošić još ranije napisao kako se ona radovala svakom samoubojstvu branitelja, uspoređivao je s Hitlerom i pljeskao svojim političkim uzorima kad su je ponižavali.

Zabrinjavajuće je da Hrvatsko novinarsko društvo nije javno reagiralo ni na prijetnje upućene Tatjani Jurić koja je njihova dugogodišnja članica, niti na Ivkošićev sramotni pokušaj obezvređivanja nje kao žrtve.

Komentiraj