Ivica Šimić dobio godišnju nagradu grada Xi’ana

Luka Klun/PIXSELL

Ivica Šimić, jedan od osnivača i dugogodišnji umjetnički ravnatelj kazališta Mala scena, najstarijeg privatnog kazališta u Hrvatskoj, dobitnik je prestižne nagrade ‘Xi’an Friendship Exellent Foreign Expert Award’ za 2018. godinu, koju dodjeljuje Narodna vlada grada Xi’ana stranim stručnjacima koji trajno žive i rade u glavnom gradu kineske provincije Shaanxi.

Između deset odabranih stranih stručnjaka, Ivica Šimić jedini dolazi iz područja umjetnosti, kulture i obrazovanja, što daje posebnu težinu ovoj nagradi. Nagradu je dobio za svoj umjetnički i šire društveni rad u kazalištu za djecu ‘Meriton’ u kojem je u sezoni 2016./2017. režirao pet predstava za djecu i mlade te za svoj rad na sveučilištu Eurasia gdje kao distinguish professor predaje Povijest umjetnosti, Dramu i Kazalište.

Ivici Šimiću nagradu je u gradskoj vijećnici uručio gradonačelnik Xi’ana.

Ivica Šimić, glumac i redatelj, tijekom svog bogatog umjetničkog rada režirao je više od 80 naslova u Hrvatskoj, SAD-u, Rusiji, Kini, Azerbajdžanu, Rumunjskoj, Njemačkoj, Kini, Taiwanu, Hong Kongu, Meksiku, Koreji i Japanu, a njegove su se predstave izvodile na svim kontinentima i to na najprestižnijim pozornicama svijeta kao što su Sydney Opera House, Kennedy Center u Washingtonu, Barbican Center u Londonu, Koenji Theatre u Tokyu te Nacionalnom kazalištu u Seulu u Koreji. Tijekom dva mandata Šimić je bio glavni tajnik ASSITEJ Internationala, najveće asocijacije kazališta za djecu na svijetu koja okuplja više od 80 zemalja članica, a tijekom njegovih mandata (2008. – 2014.) svjetski centar kazališta za djecu bio je Zagreb.Dobitnik je mnogih domaćih međunarodnih nagrada i priznanja, a za osobite zasluge u kulturi odlikovan je Redom Danice s likom Marka Maručića (1996. godine).

Od 2016. godine Ivica Šimić živi i radi u Xi’anu, u Kini.

Komentiraj