IVICA RAČAN 2007.: ‘Sanadera ne treba napadati, dovoljno se sam blamira’

Objavljeno u Nacionalu br. 584, 2007-01-23

Ivica Račan, predsjednik Socijaldemokratske partije, otkriva ključne točke gospodarskog programa te komentira posljednja predizborna istraživanja prema kojima se nalazi iza Ive Sanadera i Radimira Čačića

Ivica Račan posljednjih tjedana ima poprilično komplikacija. Na privatnoj razini već neko vrijeme pati od sindroma “smrznutog ramena”, zbog čega ima bolove i teško pokreće desnu ruku. Ipak, zdravstvena situacija se poboljšava i za nekoliko tjedana očekuje povlačenje simptoma.

Veće probleme ima na političkom planu, jer do izbora je ostalo 300 dana, a ispitivanja javnosti pokazuju kako SDP zaostaje za Sanaderovim HDZ-om. Pritom treba uzeti u obzir kako Račanova ekipa nikako ne uspijeva nametnuti ritam i preuzeti inicijativu, premda je HDZ-ova vlada u teškoj situaciji. Dvije trećine građana smatra da je zemlja slabo vođena, rijetki smatraju da žive bolje nego prije nekoliko godina, a nakon niza korupcijskih afera i posljednjeg skandala sa satovima znatno je narušen brižno izgrađivani imidž Ive Sanadera. Vlada je u političkoj defenzivi i bez spektakularnih rezultata, ali vodeća opozicijska stranka iz toga ne uspijeva izvući nekakvu značajniju korist. Ovakvo pasivno ponašanje izazvalo je dosta unutarnjeg nezadovoljstva u SDP-u, ali Račan se na to pretjerano ne osvrće. Okružio se pouzdanim suradnicima poput Ljube Jurčića, Zorana Milanovića, Igora Dragovana, Milanke Opačić, Slavka Linića i uvjeren je kako će u studenome dobiti mandat za sastavljanje nove vlade.

NACIONAL: Zabrinjavaju li vas rezultati posljednjih anketa prema kojima SDP zaostaje za HDZ-om?
– Nisam zabrinut jer znam dosta o ispitivanjima javnog mnijenja budući da sam godinama radio taj posao. Zato nisam impresioniran ni kad prolazimo jako dobro, ali ni kad ispada da stojimo nešto lošije. Puno više me zanimaju trendovi, a oni pokazuju da u ovom trenutku SDP stoji znatno bolje nego na prošlim izborima i uvjeren sam da ćemo ga zadržati. Kad netko skoči, kao što je sada HDZ, drugi moraju pasti, a po ovom istraživanju to se dogodilo HSP-u, HSS-u i HSLS-u. Isto tako, kao što nisam slavio kad smo dobivali puno glasova, tako se neću uzbuđivati ni zbog ove ankete. Ali nikada se neću ponašati kao neki u HDZ-u, koji, kad im istraživanja idu u korist, zovu urednike i traže da se o tome piše opširno, a kad ankete pokazuju loš rezultat, odmahnu rukom i tvrde da istraživanja nisu točna.

NACIONAL: Ipak vjerujem da ne možete zanemariti rezultate koji pokazuju da u ispitivanjima najpoželjnijeg budućeg premijera ne prolazite dobro jer su ispred vas i Radimir Čačić i Ivo Sanader?
– Potpuno je jasno da je taj pristup napravljen namjerno, jer se s SDP-om i njegovim vodećim ljudima ne može lako. Zato je počelo licitiranje oko toga tko bi bio najbolji premijer kao da se predsjednik Vlade bira na neposrednim izborima. Za razliku od Čačića i Sanadera, ja se ne želim promovirati na takav način i tu je nesporazum. Nisam autokratski lider, ni gazda, zbog kojega se vrti svijet, ali sam sposoban okupiti ljude koji razmišljaju svojom glavom i o nekim stvarima znaju više od mene. Ali kao lider nikada svoje pogreške i neuspjehe neću prebaciti na njihova leđa. Nema nikakvog razloga da odstupim od tog demokratskog principa. Zato neću sudjelovati u utrci za premijera, ali ozbiljno ću voditi stranku u parlamentarnim izborima i svi će u meni imati vrlo jakog protivnika. SDP će pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima.

Bez potrebe za luksuzom

NACIONAL: Zašto niste snažnije reagirali u posljednjim situacijama, kad se raspravljalo o Sanaderovim satovima, odnosno o podrijetlu premijerove imovine i sličnim temama u kojima postoje ozbiljne naznake da je u pitanju izigravanje zakona?
– Gledajte, SDP je stranka koja okuplja više javnih i promoviranih osoba nego druge stranke. To je koncept koji i podržavam i nema razloga da kao šef SDP-a govorim baš o svemu. Uostalom, dosta sam prisutan u javnosti. Što se tiče Sanaderovih satova, dobro su reagirali mediji poput vašeg, isto tako i pojedinci u SDP-u, a ja sam reagirao na sramni pokušaj obrane Sanadera i njegova ignoriranja ovog problema. To je teza da se politikom trebaju baviti samo bogati ljudi. Ugodno me iznenadila ta direktnost u obrani Sanadera jer su pritom, svjesno ili ne, priznali karakter svoje politike. Ta ekipa želi biti bogata kad dođe na vlast, za vrijeme vlasti i kad ode s vlasti. Netko je pronicljivo rekao da skupocjene satove na Sanaderovoj ruci mogu prepoznati samo oni koji su mu slični. To nisu u stanju napraviti obični ljudi. Ponovit ću da me HDZ-ovo otkrivanje ugodno iznenadilo, a sve ostalo je gluma o socijalnoj osjetljivosti ili rješavanju problema običnih ljudi. Zato sam smatrao nepotrebnim reagirati u aferi sa satovima, osim kad su me pitali kakav ja nosim sat.

NACIONAL: Koja materijalna dobra i statusni simboli vas privlače?
– Spadam u ljude koji nemaju potrebu za luksuzom. Volim normalan život, devet godina nosim sat koji je dobar, a koštao je 120 dolara. Živim od plaće i dobro znam što sam mogao kupiti, a što nisam, od vrlo dobre plaće kakvu sam imao kao premijer, ali zbog toga nimalo ne žalim. Ali to znači i da neki ljudi, dok su na vlasti, nalaze načine kako doći do sredstava kojima onda zadovoljavaju potrebu za luksuzom, iako je plaća koju primaju nedostatna.

Težak dovršetak tranzicije

NACIONAL: Znači li to da je HDZ-ova vlada korumpirana?
– Moglo bi se tako reći. Gro korupcijskih afera koje obilježavaju rad Sanaderove vlade pokazuje da kod njih ne postoji ozbiljna volja za borbu s korupcijom i kriminalom, osim kad su na to prisiljeni. A i tada manje zbog pritisaka iz Hrvatske, a više zbog onih iz Europske unije. Drugi pokazatelj je visok stupanj neosjetljivosti za dnevne probleme hrvatskih građana koje ignoriraju ili samo pokušavaju zabašuriti kao da nešto rade. Uostalom, i afera sa satovima pokazuje da oni uopće nemaju potrebu objasniti odakle im novac za to. U Sanaderovu autokratskom stilu vlasti tako zdušno ponašanje članova vlade u pokrivanju svog premijera i podrijetla novca kojim je kupio satove govori i o njihovu niskom stupnju odgovornosti prema korupciji. S ponosom mogu reći da kao predsjednik Vlade nisam dobivao nemoralne ponude ili skupocjene darove preko kojih se očekuje da napravite nešto zauzvrat. Jer ako ste spremni primati skupe darove, takvo ponašanje govori o vama. Što se tiče HDZ-a, to nije nimalo čudno, jer je riječ o stranci koja je u posljednjih 15-ak godina omogućila pljačku u privatizaciji. Iako su se u međuvremenu promijenile političke okolnosti, neki se teško rješavaju starih navika. Zato je moguće da je u današnjoj Hrvatskoj kudikamo lakše kažnjavati ovisnike i klince uhvaćene s malom količinom droge ili koji na brzinu hoće doći do novca ne pokušavajući razlikovati pošteno i nepošteno nego otkrivati organizatore kriminala ili one koji stoje iza toga i žive u vilama. Mislim da će našoj vladi nakon idućih izbora mnogo lakše biti postići gospodarski rast od sedam posto nego zaustaviti tonjenje Hrvatske u korupciju. Onaj tko to napravi moći će se pohvaliti kako je dovršio tranziciju Hrvatske.

Korupcionaši u Saboru

NACIONAL: Ni u SDP-u niste neskloni sličnim situacijama. Milan Bandić također nije pokazao otkud mu sredstva za kupnju skupocjenog stana, ili Zvonimir Šostar, koji je upao u aferu sa striptizetom?
– Bio bih loš predsjednik SDP-a kad bih branio svaku glupost ili grešku koju naprave naši članovi. Često smo povlačili poteze zbog puno manjih grešaka naših ljudi nego HDZ ili druge stranke prema svojim članovima. Uvijek ću biti za kontrolu Bandićeve, Sanaderove ili svoje imovine. U tom pogledu pratio sam situaciju oko Bandićeva stana, ali nisam našao činjenicu koja bi inkriminirala njegovu odgovornost. Ako bismo komparirali, onda možemo postaviti pitanje Sanaderove vile i kako je kupljena. Problem je stavljanje u isti koš svih situacija. Neovisno o okolnostima, Zvonimir Šostar je napravio glupost, ali to nije afera kojom se može pokriti priča sa Sanaderovim satovima. Bogaćenje dok ste na vlasti kudikamo je teži krimen od rođendanskog striptiza, a ovdje se sve diže na isti rang. Ili slučaj Ingrid Antičević-Marinović koja je podnijela ostavku na sve funkcije u SDP-u zbog ponašanja svojeg supruga, iako ni za što od onoga što se dogodilo nije odgovorna. U isto vrijeme mnogi sudionici korupcijskih afera iz HDZ-a i dalje sjede u Saboru ili javno kotiraju kao bliski prijatelji vladajuće stranke.

NACIONAL: Jeste li održali sastanak s Vesnom Pusić na kojem ste dogovorili prekid uzajamnih kritika?
– Normalno komuniciramo. Međutim, razgovori nisu dovoljni jer je konkretnim djelovanjem potrebno potvrditi ili demantirati ono što ste se dogovorili. U nekoliko intervjua i Čačić je rekao da je u izgradnji autocesta ključna bila uloga Ivice Račana. Zašto? Na tako povijesnom projektu trebalo je okupiti niz resora i inzistirati da budu efikasni. Da svi oni nisu bili efikasni i odgovorni, takav posao ne bi mogao napraviti jedan ministar. Naravno da Čačića treba pohvaliti. Sjećam se sastanka iz ljeta 2001. na kojem sam iznio ideju izgradnje autoceste u roku od tri godine, što je kod nekih ministara izazvalo vidljivu skepsu. On je dobro reagirao i rekao “to je moguće pod određenim uvjetima”. Stoga sam zaključio: “Odbijam primjedbe da to nije moguće i želim vidjeti što moramo učiniti da bude moguće.” Uspjeli smo, a ja sam kao predsjednik povjerenstva mnogo puta obilazio trasu, ali nisam se producirao niti pokušao to nazvati Račanovom autocestom. Rekao sam da je to hrvatska autocesta koju grade hrvatski građani. Baš me briga ako to nije dobar PR.

NACIONAL: Koji su to strateški projekti koje nudite ako SDP pobijedi, a vi postanete predsjednik Vlade?
– Ubuduće namjeravamo manje kritizirati HDZ, jer oni se ionako dovoljno sami blamiraju. Prije svega, naš ključni projekt je stopa gospodarskog rasta iznad 7 posto. Time želimo osigurati tri stvari: prvo, dovoljno sredstava za veća ulaganja u obrazovanje i zdravstvo. Drugo, tim razvojnim zamahom nastavit ćemo smanjivati broj nezaposlenih, a to je proces koji je zamrznut kod HDZ-ove vlade. Treće i najvažnije, podići ćemo životni standard građana preko realnog rasta plaća i mirovina. Nećemo se libiti da za postizanje gospodarskog rasta upotrijebimo domaću ili inozemnu akumulaciju, makar to izazvalo i prekoračenje maastrichtskih kriterija vezanih za proračunski deficit. To se događa i državama koje su u Europskoj uniji, a dobro uložen novac u razvojne projekte bez problema će se vratiti. Želimo osigurati i razvoj županija. To je ideja “4 puta 4” koju je razradio Ljubo Jurčić i ona osigurava razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, a naša vlada će decentralizirati Hrvatsku. Naš plan zahtijeva kompetentnu i jaku ekipu, a sigurno ćemo koristiti iskustvo i organizaciju koje imamo iz moje vlade. HDZ nije proveo ni jednu reformu i to je posao koji ćemo mi napraviti. Zbog sebe, a ne EU i ovdje mislim o reformi pravosuđa i državne uprave, a dogradit ćemo i reformu obrazovanja. Pritom ćemo osigurati socijaldemokratski princip prava svih na sve razine obrazovanja i adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Zbog sve većih socijalnih razlika i divljanja profita provest ćemo reformu poreznog sustava, a to znači da će bogatiji morati više izdvajati. Moj osobni izazov je dokazati i da efikasna može biti koalicijska demokratska vlada, a ne vlast koju vodi nekakav sveznajući i samoreklamirajući vođa.

Jurčićev plan za oporavak

SDP-ov plan 4 x 4 promovira razvoj industrijsko-regionalne politike, a autor je Ljubo Jurčić. Kada se radi o lokalnom razvoju, namjera je da u svakoj regiji država stvori uvjete za razvoj barem četiriju propulzivnih djelatnosti. Jurčićev plan državu dijeli na nekoliko regija: Slavoniju, Istru i Primorje, središnju Hrvatsku, Dalmaciju i područje oko Dubrovnika i rijeke Neretve.
Usporedo se planira industrijska politika prema kojoj će na lokalnim razinama vlada osigurati uvjete za osnivanje najmanje četiriju novih tvrtki u brojnim mikrosredinama. Jurčić još uvijek razrađuje strategiju, a objavit će je u kampanji, otprilike dva mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Komentiraj

Source:Robert Bajruši