Ivica Matošević i Matjaž Lemut večerom u restoranu Nobilion obilježili 25 godina vinskog rada

„Nas dvoje“ naziv je večere koja se u subotu navečer održala u restoranu Nobilion hotela Ikador u Iki kojom su dva vinara proslavila 25 godina poslovanja. Jedan je Istrijan Ivica Matošević, drugi je Slovenac iz Vipave Matjaž Lemut čija se vina kriju iza imena vinarije Tilia. Njihovo 25-godišnje poslovno prijateljstvo obilježeno je večerom sa šest sljedova, svaki je slijed pratilo po jedno Matoševićevo i jedno Lemutovo vino čime je dan presjek njihovog vinskog rada.

Bez obzira kolika je ta večer(a) bila elegantna, ni Lemut ni Matošević nisu bili pretenciozni. S puno duhovitosti opisivali su početke svog rada, pri čemu je Matošević isticao koliko je Lemut bio precizan dok je on sam znao vrludati u svojoj razigranosti. Predstavljena vina sadržavala su i određena iznenađenja. Matošević nije službeno predstavio gostima svoju kultnu Zelenu Grimaldu, ali je neslužbeno, po završetku večeri, odnekud izvukao jednu bocu za one koji su ostali družiti se uz prepričavanje anegdota. No, zato je predstavio malvaziju Alba Antique iz 2014. godine, koja je bila kišna, te bijelu Grimaldu iz 2012. godine, koja je bila izuzetno sušna. I dok je prvo vino servirano uz raviol od rakovice i bijeli tartuf, drugo je servirano uz pačja prsa, foie gras i brioche. Ipak, njegovo iznenađenje večeri bio je chardonnay Millenium Anima iz 2000. godine koje je ponudio vrhunac večeri uz romanovsku janjetinu s krumpirom pave. Romanovska janjetina je sorta koja se uzgaja u obližnjem Gorskom kotaru.

Lemut sa svojim vinima nije zaostajao a moramo ga spomenuti jer su i njegova vina dostupna u Hrvatskoj. On je uz janjetinu ponudio Pinot noir White label, dok je uz pačja prsa ponudio Pinot noir Estate koju u Miva dućanima stoji 125,50 kuna. Za jela je bio zadužen chef Dino Knežević, wine pairing bio je bezgrešan, a večera u restoranu Nobilion zasigurno je bio najznačajniji gastro događaj proteklog vikenda.

Komentiraj