Ivica Lukšić: “Situacija je bitno ozbiljnija nego prethodnih tjedana”

Ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić komentirao je u ponedjeljak situaciju s koronavirusom. Gostujući na HRT-u, Lukšić je rekao da broj hospitaliziranih raste svakog dana.

“Mi smo preko 300 bolesnika hospitalizirali, to su sve srednje teški i teško bolesni. Situacija je bitno ozbiljnija nego prethodnih tjedana”, rekao je Lukšić i dodao da su u odnosu na epidemiju tijekom zime, sada hospitalizirane mlađe osobe. “Tada su bili hospitalizirani ljudi 70, 80 godina i stariji. Danas imamo sve mlađe osobe s jednako teškim kliničkim slikama, znači ljude u 40-tim, 50-tim, 60-tim godinama, a i mlađe”, objasnio je.

Lukšić ističe da se njihove smetnje odnosno kliničke slike značajno brže pogoršavaju te da za kraća vrijeme završe u bolnici i na respiratoru. “Srećom zbog njihove dobi oni se brže oporave pa je smrtnost manja nego što je bila zimi”, rekao je i dodao da se u više od 70 posto slučajeva radi o britanskom soju virusa. Taj bi soj starijima, dodaje, nanio veliku štetu pa je dobro i što ih se dosta procijepilo.

“Bilo bi dobro da cjepiva imamo više, to je definitivno jedini izlazak iz ove pandemije. Bila je dobra strategija da se cijepe najugroženiji”, zaključio je Lukšić.

Komentiraj