Ivić: “Novi soj donio je promjene, brže se širi i teža je klinička slika”

“Novi soj se brže širi i klinička slika je teža. Sve o čemu smo slušali kada je bio u Velikoj Britaniji sada i sami tome svjedočimo”, rekao je za HTV Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Brojke su u porastu, to smo već zamijetili od petka. U proteklom tjednu smo bili na brojci od oko 70 bolesnika, sada smo na njih 109, kazao je Ivić.

Ivić kaže kako su zaprimljeni pacijenti još uvijek ljudi koji imaju kronične bolesti, i da je dijabetes vodeća prateća bolest, ali i da su oboljeli bitno mlađi nego prošle godine.

“Kada govorimo o preminulima, onda su to za 10 godina mlađi ljudi. U siječnju je prosječna dob bila do 80 godina, a sad je to 70 godina. Isto tako je i dob pacijenata zaprimljenih u bolnicu za 8 godina niža nego je to bilo u prethodnim mjesecima”, objašnjava Ivić.

“Novi soj je definitivno donio promjene, sve o čemu smo slušali kada je bio u Velikoj Britaniji sada i sami tome svjedočimo. Brže se širi i klinička slika je teža”, dodaje.

Ivić objašnjava kako je povećan broj hospitaliziranih uzrokovan porastom broja novooboljelih. Više oboljelih je jer se virus brže širi i zato što je klinička slika u prosjeku teža nego u prethodnim mjesecima.

U splitskoj je bolnici sve više hospitaliziranih. Posebno zabrinjava rast broja pacijenata kojima je potrebna pomoć pri disanju.

Na bolničkom liječenju splitskom KBC-u je trenutno 109 pacijenata, od toga 16 na respiratoru. Zabrinjava podatak da je samo ovoga vikenda zaprimljeno 28 pacijenata.

Komentiraj