Ivić: “Brojke stravično rastu, nikad još nismo imali ovoliko ljudi na respiratoru”

U splitskoj bolnici trenutno se liječi 155 oboljelih od Covida, od kojih je dvadeset dvoje životno ugroženo, javila je Slobodna Dalmacija. Situaciju je komentirao predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić.

“Brojke su strašne i stravično je što ovako rastu. Mi nikada u bolnici, otkako je krenula pandemija, nismo ni u jednom trenutku na respiratoru imali 22 osobe. Najviše ih je bilo 19, ali smo onda imali i 200-tinjak osoba na liječenju. Pacijenti koji sada borave kod nas su u pravilu desetak godina mlađi negoli je to bio slučaj s onima koji su se od COVID-a liječili u siječnju. Sada oboljeli u prosjeku imaju oko 64 godine”, kazao je Ivić.

Kod svih onih koji se trenutačno nalaze u KBC-u Split, u pitanju je britanski soj virusa, koji je zavladao u Hrvatskoj. “Taj britanski soj virusa daje težu kliničku sliku, on je mnogo agresivniji od onog prvog soja koji smo imali i to je još jedan veliki razlog zbog čega se svi moraju čuvati, nositi zaštitnu masku i pridržavati se epidemioloških mjera”. “Po mom mišljenju moraju se postrožiti mjere jer je to jedini način da se situacija malo primiri”, dodao je Ivić.

Komentiraj