Ivanićgradski 10. međunarodni žabarski festival okupio više od 400 sudionika

Turistička zajednica Ivanić-Grada

Više od 400 karnevalista iz Venecije, Verone, Slovenije, Austrije, Crne Gore i cijele Hrvatske sudjelovalo je na 10. Međunarodnom žabarskom karnevalu koji se održao 9. lipnja u Ivanić-Gradu.

U Ivaniću se tako po prvi puta održao i Dječji žabarski karneval koji je okupio oko 300 djece, a mališani su na jedan dan postali Kapetan Kuka i Gusari, Petar Pan i Zvončice, cvjetići i bubamare, kauboji…

Na samom Međunarodnom žabarskom karnevalu sudjelovalo je ukupno 25 karnevalskih grupa, uz predstavnike Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) i tajnika FECC-a Belgije Guya Van der Eeckena. Organizator karnevala i ove je godine bila ivanićgradska Fašnička udruga Žaba, uz podršku Grada i Turističke zajednice Ivanić-Grada.

Prije nego su došli do pozornice, predstavnike FECC-a i gostujuće grupe primio je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš. Karnevalistima je zahvalio na dobroj suradnji i uveseljavanju građana, budući da većini grupa ovo nije prvi posjet Ivanić-Gradu.

“Izrazito smo zadovoljni što naš karneval postaje najjači kontinentalni karneval u Hrvatskoj te što su nas posjetili predstavnici FECC-a. Federacija uobičajeno prvo šalje svoje delegate da izvide situaciju na terenu, pa ako im se svidi, pošalju svoje ekipe. Da su i više nego zadovoljni, ukazuje i činjenica da je tajnik FECC-a, gospodin Guy Van der Eecken kazao da je oduševljen karnevalom i općenito, kontinentalnom Hrvatskom te da smo dobili poziv i da mi gostujemo u Belgiji”, rekla je direktorica Turističke zajednice Ivanić-Grada Ankica Bešter.

“Ponosni smo što naš karneval raste. Svake godine sve je više država koje sudjeluju, što je važna stvar. Cijela je priča krenula još prije 10 godina kad smo odlučili organizirati prvi kontinentalni karneval mimo fašnika. Godinama smo prije putovali i stekli poznanstva iz raznih europskih gradova te smo shvatili da u vrijeme fašnika ne možemo dobiti pozornost kakvu zaslužujemo jer ga svi gradovi lokalno obilježavaju, pa smo mi odlučili osmisliti ljetni karneval”, istaknula je predsjednica Fašničke udruge Žaba Suzana Lovrenščak.

Komentiraj