Patrik Macek/PIXSELL

IVANIĆ “Pelješki most nema veze s granicom”

Član predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u petak kako ne vidi ništa sporno u tome da Hrvatska gradnji Pelješki most i da taj projekt ne treba povezivati s utvrđivanjem granice između dvije države.

“Ovdje se miješaju tri stvari – most, granica i pravo slobodnog pristupa otvorenome moru. To su tri stvari koje nisu povezane. Smatram da plovila iz BiH trebaju imati izlaz na otvoreno more ali (Pelješki) most sam po sebi to ne ograničava jer ima takve gabarite da to omogućava”, kazao  je Ivanić novinarima u Bijeljini.

Srpski član predsjedništva, koji je odbio podržati prijedlog aktualnog predsjedatelja Bakira Izetbegovića da se pred međunarodnim sudovima pokrene postupak protiv Hrvatske, podsjetio je kako je gradnja mosta projekt koji podupire i sufinancira Europska unija koja je bila u prilici pozorno razmotriti sve njegove aspekte i utvrditi postoji li kakva zapreka gradnji.

Na BiH i Hrvatskoj ostalo je rješiti problem međudržavne granice na što je pozvala i EU, smatra Ivanić. “Granici ne smeta most koliko ja znam. Izlasku na otvoreno more također ne smeta most”, kazao je.

Šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark također je u petak pozvao vlasti u BiH da problem razgraničenja riješe u razgovorima s hrvatskim vlastima.

“Vrlo je važno da BiH i Hrvatska ostave otvoren kanal komunikacije i nastave dijalog o ovom pitanju”, kazao je Wigemark televiziji N1.

Odbacio je Izetbegovićeve tvrdnje kako je odluka EU-a da sufinancira gradnju Pelješkog mosta odluka “nekih činovnika” Unije koje je izlobirala Hrvatska.

Takvo što nije moguće jer je Europska komisija pozorno odvagnula sve elemente projekta Pelješkog mosta, kazao je švedski diplomat.

Komentiraj