Ivana Šmit: “Sustav odavno ne funkcionira”

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Ivana Šmit izjavila je za RTL da zdravstveni “sustav odavno ne funkcionira”.

“Ako ćemo to nazvati pravim riječima, on je ukolapsu već duže vrijeme”, kazala je, komentirajući aktualno stanje s epidemijom. “Iako se politika svojski trudi informirati građane o tome da postoji kontrola nad sustavom, mislim da se to više ne može nazvati tim riječima. Mi smo danas u 21. stoljeću i punimo šatore bolesnicima od teške upale pluća. Mislim da tu kontekst kontrole nad epidemijom zapravo ne dolazi u obzir”.

“Pokušali smo apelirati početkom mjeseca na ministra i sva mjerodavna tijela da se pokušaju postrožiti mjere da bismo dobili malo vremena da uhvatimo kontrolu nad epidemijom, no na žalost mjere su stigle puno prekasno i pitanje je kako će to sve skupa dalje ići”, dodala je Šmit.

U sisačkoj je bolnici “pacijenata sve više”, pa “otvaraju i četvrti Covid odjel. “Respiratori su nam od davnih dana popunjeni. Balansiramo s jednim respiratorom koji nam je nekad slobodan, nekad ne. Molimo Boga da se u Zagrebu negdje oslobodi krevet da nam prime pacijenta kako bi mi u hitnom slučaju taj respirator imali na životu za upotrebu. Pacijenata je sve više, to su duge hospitalizacije, kad pacijent s teškom upalom pluća zalegne u bolnicu, hospitalizacija zna trajati i po mjesec dana”, upozorila je predsjednica HUBOL-a.

HUBOL reagirao na Beroševe izjave: “Ne živimo od politikantstva, mi živimo s istinom”

Komentiraj