Ivana Pavić Šimetin: “Prije dva tjedna je bio vrhunac, sad smo u silaznoj putanji”

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin poručila je u utorak za emisiju ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija da je treći val pandemije u silaznoj putanji, a situacija ide na bolje. To se još uvijek, dodala je, ne vidi na hospitaliacijama jer kasne barem dva tjedna u odnosu na pojavnost bolesti odnosno incidenciju.

Ivana Pavić Šimetin istaknula je da je prije dva tjedna bio vrhunac epidemije. O cijepljenju samo jednom dozom osoba koje su preboljele koronavirus rekla je da su prednosti takve preporuke da se smanji potrošnja cjepiva ako ona nije nužna kod osoba koje su preboljele COVID, te da im se smanji i rizik od eventualne nuspojave od druge doze.

“Da se smanji i opterećenje organizacije cijepljenja. Ako možemo na neki način olakšati i ubrzati proceduru onda se i u Hrvatskoj umjesto dvije doze daje jedna doza za osobe koje su preboljele COVID unatrag jednog mjeseca pa sve do šest mjeseci”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Epidemiolog i mikrobiolog sa Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina rekao je kako je broj hospitaliziranih u posljednja dva tjedna bio visok u Njemačkoj, te su sve pokrajine morale primjenjivati određene mjere. Parčina je kazao kako se Hrvatska nalazi još uvijek u velikoj incidenciji, te da je svaki scenarij još uvijek moguć. Preporuka da se osobe koje su preboljele COVID 19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom na snazi je i u NJemačkoj, no ističe da je za njega to bila neobična i neočekivana preporuka. Ona je, dodaje, ipak epidemiološki i politički opravdana.

Komentiraj