Ivana Pavić Šimetin: “Broj cijepljenih trećom dozom prešao je tisuću”

Brojevi u četvrtom valu epidemije ponovno ubrzano rastu. Ovaj ponedjeljak je gotovo dvostruko više zaraženih nego prošloga ponedjeljka.

“Mali su to apsolutni brojevi za nedjelju, radi se o dvostrukom povećanju o odnosu na tjedan prije, ali teško je njima zaključiti da se radi o velikom povećanju. Svakako je upozorenje da se cijepimo, da nosimo maske i da održavamo distancu”, poručila je u središnjem Dnevniku HTV-a zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Oko 22 posto novozaraženih su školarci

Škole nose oko 22 posto novooboljelih, više su to učenici osnovne nego srednje škole, a zbog činjenice da ih i više ima:

“Imamo oko dvije tisuće novooboljelih u toj dobnoj skupini svakoga tjedna. Sada nas čeka i početak akademske godine. Od kada je počela škola najmanji je udio od 20 do 29 godina, ispred njih su dob 10 do 19 i dob 30 do 50, prema tome s početkom akademske godine može se očekivati porast u skupini 20 do 29 godina.”

Očekuje se porast novozaraženih

Što se tiče mogućeg razvoja događaja u idućim tjednima te za mjesec ili dva dana, Pavić Šimetin poručuje da se može očekivati jedan blagi porast novooboljelih u populaciji u odnosu na prethodne tjedne.

“Porast broja novooboljelih ipak se usporava, sada je na nivou nekakvih 7%, ali taj početak akademske godine, potom situacija sa školama i s radnom populacijom 30 do 50 godina, moguće je da neće biti vrlo brzo “plato” i smanjenje. Već blagi porast.”

Za sada se ne razmišlja o potpunoj online nastavi jer rade na pretpostavci da se one moraju zadnje zatvoriti jer su od iznimnog značaja za djecu.

“Tamo gdje se pojavi zaraza onda imamo djelomične samoizolacije, a ako je više slučajeva u razredu, onda ide cijeli razred”, poručuje.

Cijepljenje trećom dozom

Komentirala je i cijepljenje trećom dozom.

“S današnjim danom broj cijepljenih je prešao tisuću. Priprema se cijepljenje za domove i bolnice, to će biti princip cijepljenja kakav smo imali na početku prve faze, odnosno u samim domovima ili zdravstvenim ustanovama”, zaključila je.

 

Komentiraj