Ivana Orleanska, Božja izabranica koja je spasila Francusku

Francuska junakinja i svetica rimokatoličke crkve Ivana Orleanska, rođena je 6. siječnja 1412. u skromnoj seljačkoj obitelji u mjestu Domrémyju. Bila je jedno od petero djece (dva brata i tri sestre) seoskog zemljoposjednika Jacquesa i domaćice Isabelle (rođ. Romée) d’Arc. Kako je bila dijete siromašnih roditelja, nikada nije naučila čitati i pisati, a vrijeme je provodila u planini čuvajući stada i pjevušeći pjesme, te se nije razlikovala od druge djece onog doba iz njezina staleža. Ono što ju je činilo ponešto drukčijom jeste da je svakodnevno išla u crkvu ispovijedati se, a oni koji su je poznavali svjedočili su kako je bila iznimno pobožna i dobroćudna.

Sa samo 17 godina života stala je na čelo francuske vojske te u nevjerojatnom vojnom pohodu oslobodila svoju domovinu od engleske vlasti, a nakon dvije godine, kad je pala u ruke neprijatelja, osuđena je i spaljena na lomači. Njezina se tragika ipak pretvorila u trijumf, jer ju je Crkva 1909. proglasila blaženom, a 1920. svetom

O njoj smo imali prilike nešto naučiti i u filmu koji je 1999. režirao Luc Besson. Glavnu ulogu tumačila je Milla Jovovich.

 

Komentiraj