Ivana Kekin: “Zagriženih antivaksera i necjepiša ima zanemariv broj, ali su vrlo glasni”

Psihijatrica zagrebačkog KBC-a, ujedno i saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin u nedjelju je govorila o klimi u društvu i jučerašnjem prosvjedu na glavnom zagrebačkom trgu.

“Vidimo iz jučerašnjeg prosvjeda da tih zagriženih antivaksera i uvjerenih necijepiša ima doista jedan zanemariv broj, ali su vrlo glasni”, rekla je Ivana Kekin i dodala da je puno građana koji se doimaju zbunjeni i nesigurni, uplašeni oko cijepljenja i zbog toga ga odbijaju, odnosno odgađaju.

Odgovorne za tu poziciju drži Vladu i Stožer jer, ističe, godinu dana vrlo nekonzistentno i s duplim standardima vode pandemiju i time su doveli do visokog nepovjerenja javnosti. “Vidite i iz drugih iskustava zemalja, da one zemlje gdje građani vjeruju svojem vodstvu, imaju visoku procijepljenost primjerice Danska itd., dok kod nas procijepljenost je rezultat nepovjerenja u Vladu”, rekla je.

Smatra da je komunikacija veliki problem. “Zadnjih dana stalno slušamo uo uvođenju obaveznih Covid potvrda u zdravstvo. Vi to kad kažete populaciji, ona stječe dojam da se doktore mora prisiljavati da se cijepe i svaki građanin će pomisliti: Pa nisam ja lud, ako se liječnici neće cijepiti neću se cijepiti ni ja. S druge strane je istina da je 90 posto liječnika procijepljeno. Dakle, to je najprocijepljenija populacija u Hrvatskoj koju imamo. Umjesto da koriste taj argument jer je on neprobojan, to je najmjerodavnija populacija…oni ga zanemaruju na njihovu štetu”, objasnila je za RTL Ivana Kekin.

“Mi želimo da se ukinu mjere, da živimo staro normalno. Nemamo više ni novaca ni psihičkih kapaciteta da bismo imali mjere no osnosvni preduvjet za to je visoka procijepljenost. Dakle, apel građanima je da se cijepe kako bismo mogli živjeti staro normalno. Vlada bi trebala preuzeti odgovornost što čitavo vrijeme izbjegava, stalno igraju igru u kojoj se nikome ne žele zamjeriti i pokušavaju zadržati lentu Miss simpatičnosti, i ne poduzimaju poteze”, poručila je.

Mnogima su sada u fokusu djeca, koju koirste za pokazivanje i učvršćivanje vlastitih stavova. Ivana Kekin kaže da je ta vrsta instrumentaliziranja djece u ostvarivanju političkih poruka jako štetna i takve poteze bi se trebalo izbjegavati jer će posljedice biti dalekosežne kod te djece koja se tako zloupotrebljavaju.

Rekla je i da dio oporbe u Saboru ovu situaciju koristi za jeftino populističko skupljanje bodova. “Neke naše oporbene stranke zagovaraju ukidanje svih mjera, a pritom također šalju poruke da nije nužno da se građani procijepe i da je to stvar svakog pojedinca, oni de facto zagovaraju pune bolnice i visoku smrtnost koje će opet nažalost dovesti sigurno do nekih mjera. Bez visoke procijepljenosti ne možemo doći do ukidanja mjera”, zaključila je Ivana Kekin.

Komentiraj