Ivana Kekin: ‘Ključno je mladima pokazati da su promjene moguće, da postoji bolji način funkcioniranja hrvatskog društva’

Na Markovom trgu, ispred zgrade Vlade, u ponedjeljak ujutro s četiri metka iz kalašnjikova prostrijeljen  je policajac. Ranjeni policajac prevezen  je u Vinogradsku bolnicu.  Napadač, 22-godišnji Danijel Bezuk iz Kutine iz braniteljske obitelji,  koji otprije nije poznat policiji, pobjegao je s mjesta događaja te je nedugo nakon toga počinio samoubojstvo na Jabukovcu. Neposredno  nakon napada počinitelj je na Facebooku ostavio poruku: “Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti.”

“Nažalost, uz duboko suosjećanje s ranjenim policajcem i njegovom obitelji, ali i s obitelji mladića koji je napad počinio i potom si oduzeo život, teško je govoriti o  eventualnoj individualnoj psihopatologiji koja se dogodila, ali na širem društvenom planu možemo vidjeti da je to manifestacije sveukupne kulture nasilja u kojoj živimo”, komentirala je za Nacional. hr psihijatrica i predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin.

Srećom među našim mladima ima onih koji imaju vedrije poglede na budućnost, ponekad stariji više tonu u beznađe nego mladi 

“Ključno je da mladima pokažemo da su promjene moguće, i da ovo kako trenutno naše hrvatsko društvo funkcionira nije jedini način na koji ono može funkcionirati.  Paradigmu je moguće promijeniti i moguće je graditi društvo koje će biti poštenije, pravednije i solidarnije.  Ako uspijemo probuditi nadu, pokazati da je moguća promjena ove paradigme, onda vjerujem da će mladi dobiti i volju, i energiju, i  inicijativu , i sve drugo što je potrebno za izgradnju boljeg društva.”

Strašno je da imamo ljude koji i dalje imaju hrpetinu oružja doma, a da se od toga okreće glava

“Živimo u društvu u kojem je moguće hodati s kalašnjikovom u osam ujutro u najužem centru. Užasno je vidjeti da među nama postoje duboko nesretni pojedinci koje nitko ne primjećuje, nitko ne primjećuje da s njima nešto nije uredu dok već nije kasno. Ovaj je slučaj grozan jer se dogodio u samom centru glavnog grada, pred zgradom Vlade, ali nije puno različit od slučaja u Splitu. U oba slučaja mladi ljudi, čiju patnju i nekakve poremećaje nitko iz društva nije primijetio, uzimaju oružje koje im je dostupno, i pravdu u svoje ruke, pri čemu stradavaju nevini. Nasilje nikada nije rješenje, a oni ga vide kao jedino rješenje , i to je sporno.”

Nužno je da svi preuzmemo odgovornost za to kako nam društvo izgleda i koliko marimo jedni za druge 

“Nužno je da preuzmemo odgovornost jedni za druge, koliko vidimo jedni druge, koliko smo spremni reagirati kada se kraj nas događa nešto što je upadno ili je otklon od normale. Pitanje je koliko smo zapravo već utonuli u komfor, gdje nam je pomaknuta perspektiva što je prihvatljivo, a što nije prihvatljivo, da nam ono kada je nešto nenormalno izgleda normalo, i onda na to ne reagiramo.  Ako tako živimo, da nam je normalno  sve –  od korupcijskih afera do nasilja u društvu, da nam muževi ubijaju vlastite žene pa je to nešto što se događa u obitelji – onda nije čudo da kao društvo nećemo primijetiti da se s takvim mladićima događa nešto na što bi bila potrebna puno jača reakcija. U tom smo smislu svi mi kao društvo odgovorni.”

 

 

 

 

Komentiraj