Ivana Kekin: “Jedina je vladina reforma – reforma zdrave pameti”

Saborska oporba ocijenila je u srijedu da Godišnje izvješće o radu Vlade daje nerealnu sliku, kao da živimo u Švicarskoj a ne u Hrvatskoj, dok je Anka Mrak Taritaš pozvala premijera Andreja Plenkovića „da konačno odradi nešto kako spada”.

„Dajte konačno nešto odradite kako spada, od početka do kraja jer s koronom, cijepljenjem, zdravstvom, obnovom, reformama, tržištem rada, zelenom tranzicijom i zapravo svime čega ste se trebali primiti to vam nije uspjelo”, kazala je Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLASA) u raspravi o premijerovom izvješću.

Plenković najavio veći minimalac: “Već sutra ćemo donijeti odluku o povećanju od 350 kuna neto”

Kaže  kako bi – kada sluša premijera Plenkovića, mogla pomisliti da živi u Švicarskoj, a ne u Hrvatskoj. ”Ipak stvari nisu tako briljantne i Vlada nije odradila dobar posao”, ustvrdila je Mrak Taritaš navodeći da smo među najlošijima u EU u borbi protiv korone i cijepljenju, da imamo najviše cijene goriva u okruženju te da nema još ništa od obnove nakon potresa.

Spomenula je i neprovođenje reforme pravosuđa ustvrdivši da jedino što se dogodilo je dodatno narušavanje slike pravosuđa kroz nepotrebnu trakavicu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Krešo Beljak (Klub HSS-a i RF-a) rekao je kako je u izvješću puno planova a puno manje realizacije, no pozdravlja što je premijer spomenuo da je bilo i pogrešaka. „To je velik pomak pa ne mogu biti protiv svega”, kazao je.

Njegova kolegica iz Kluba kuba Katarina Peović referirala se na najavljeno povećanje minimalne plaće ocijenivši rast od 350 kuna nedovoljnim. „Sadašnja minimalna plaća zadovoljava tek 25 posto životnih potreba pa je jasno da bi povećanje i na 5000 kuna bilo nedovoljno”, smatra Peović.

Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrata) ukazao je na korupciju, stopu siromaštva, loš životni standard, loše stanje u zdravstvu, slabu procijepljenost, neprovođenje obnove nakon potresa…

„Kada bi sveo na apsurd kako radnici u Hrvatskoj žive, ilustrirao bih to razlikom između č i ć jer prije su prije primali plaću a sada plaču”, ustvrdio je Hajduković i zaključio da kako ne čudi što je nacionalni sport „hrvatski triatlon, dizanje kredita, preskakanje rata, plivanje u dugovima”.

Emil Daus (Klub IDS-a) najviše primjedbi imao je na najavljenu reformu zdravstva kojom se planira cijeli sustav centralizirati. “Cijena centralizacije koju ćemo ovaj put platiti mjeriti će se doslovno u ljudskim životima”, upozorio je Daus apelirajući na mudrost i razum da do toga ne dođe.

“Ako budete išli u smjeru uređene i humane države, imat ćete našu podršku, ali s dodatnom centralizacijom zdravstvenog sustava na štetu građana – nećete”, poručio je premijeru Plenkoviću koji je podnio Saboru izvješće o radu Vlade.

Suprotno oporbi, saborski HDZ hvalio je u srijedu poteze koje je Vlada u proteklih godinu dana poduzimala u borbi s pandemijom covida, u očuvanju gospodarstva, obnovi.

U trećem kvartalu ove godine rasli smo 16,1 posto, na kraju godine rast BDP-a premašit će osam posto, imamo 50 tisuća zaposlenih više nego lani, osigurali smo sredstva za bržu obnovu od potresa, pobrojao je Branko Bačić (HDZ).

Smatra da su stvoreni uvjeti da desetljeće pred nama bude uistinu razvojno, ističe kako je Hrvatska u proteklih osam godina, tj. od ulaska u EU, izvukla 44 milijarde kuna više nego je participirala u zajedničkoj blagajni.

Zahvaljujući sredstvima Unije ulazimo u ozbiljne investicijske cikluse u prometu i energetici, kazao je, spominjući Pelješki most, koridor Vc, most na Svilaji, izgradnju 13 velikih luka, LNG terminal.

Bačić odbacuje oporbene tvrdnje da premijer ne iznosi točne, nego podatke koji nisu realni, da uljepšava stvarnost.

Ivana Kekin (ZLB) ustrajava da je premijerovo Godišnje izvješće o radu Vlade „odvojeno od realiteta“.

Podsjetio me na izjavu ministra Aladrovića da je Hrvatska fenomenalno mjesto za život, jedini je problem što se s njima ne bi složio velik dio građana, kazala je Kekin koja tvrdi da Vlada nije provela ni jednu reformu, da su njeni potezi okrenuti dobrom rejtingu.

Jedina reforma na kojoj Vlada radi je reforma zdrave pameti hrvatskih građana, izjavila je.

„Vaše nasljeđe će biti da ste se u najtežim trenucima igrali skrivača iza Martine Dalić, Vanđelića i Beroša“, poručila je premijeru Sandra Bečić (ZLB) navodeći da će se političko nasljeđe njegove vlade mjeriti kroz odgovor na tri ključne krize: Agrokor, covid pandemiju i potres.

To je sigurno najveći grijeh ove vlade, ocijenila je dodavši kako je teško zamisliti da bi se u nekom glavnom gradu tek godinu i pol nakon potresa počele donositi prve odluke o uklanjanju zgrada, da bi premijer dozvolio da mu ljudi budu u kontejnerima, a dobio je pet milijardi kuna samo za Zagreb i okolicu.

Ante Prkačin (DP) ocijenio je da nismo dovoljno energični prema državi Srbiji, da se ne traži glasno ratna odšteta, nismo uporni u otkrivanju nestalih, griješimo jer međunarodnoj zajednici nismo točno pokazali destruktivno djelovanje srpske politike, predvođeno Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Što se tiče pomoći hrvatskim građanima, ako ne uđete u trošarine i PDV –  bit će ih teško zaštiti u ovom trenutku, poručio je premijeru.

 

 

Komentiraj