Dusko Jaramaz/PIXSELL

IVAN ZVONIMIR ČIČAK “Markićkina grupacija će pokrenuti referendum o pobačaju”

Ivan Zvonimir Čičak u utorak je gostovao u emisiji ‘Novi dan’ na N1 televiziji, gdje je komentirao ponovno aktualnu temu prava na pobačaj u Hrvatskoj. Vjeruje da će u Hrvatskoj ‘Markićkina grupacija’ pokrenuti referendum o pobačaju.

“Mogli bi skupiti puno potpisa za njega. Hoće li referendum proći, ne znam, ali očigledno je da će to i kod nas biti vruća tema, kao u Americi i u drugim zemljama. Dva su problema, moralni i pravni. Tu raspetljati čvor, to će biti problem”, objasnio je Čičak.

Poručio je kako su to svjetonazorske rasprave, a dvije suprotstavljene grupacije imaju svoje stavove i tu nema puno argumenata. “Ako većina znanosti tvrdi da je fetus od prvog dana začeća ljudsko biće, onda je to moralno pitanje. Ali to moraju znati puno veći umovi od mene. Drugo, primjerice, ako smo ukinuli smrtnu kaznu u Europi, onda je li moguće svakom čovjeku dopustiti da donosi presude o smrtnoj kazni?”, pojašnjava.

Misli i da Crkva ne odlučuje o velikim stvarima u Hrvatskoj, ali da ima utjecaj. Za molitelje koji stražare pred bolnicama zbog žena koje dolaze na pobačaj kaže da je njihovo pravo da budu pred bolnicama.

Vjeruje da trebamo proširivati slobodu. “Ako ti ljudi ne smetaju nikome, ne smijemo im braniti da mole”, kaže. Ne slaže se s čelnikom mosta Božom Petrovom, koji je usporedio molitelje pred bolnicama s Paradom ponosa.

Komentiraj