Grigory Edel i Mihail Žukov, ruski poduzetnici povezani s tvrtkom Migrit solarna energija, koja je proteklih tjedana u središtu pozornosti zbog finskih sumnji da novac sumnjivog podrijetla želi investirati u finsku nuklearnu elektranu, stekli su hrvatsko državljanstvo 2013. i to na temelju članka 12. Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim se državljanstvo odobrava na temelju ‘posebnog interesa za RH’. Iz Ministarstva unutarnjih poslova taj podatak nisu željeli ni potvrditi ni demantirati pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, no Nacional je od povjerljivog izvora doznao da su i Grigory Edel i Mihail Žukov svoje pravo na državljstvo na temelju posebnih zasluga za RH stekli zahvaljujući intervenciji iz Ministarstva gospodarstva, kojem je na čelu ministar Ivan Vrdoljak. To otvara nova zanimljiva pitanja o vezama ruskog kapitala i hrvatske politike, kao i pitanje čime su to Grigory Edel i Mihail Žukov zadužili Republiku Hrvatsku.

Nakon što je finski ministar gospodarstva Olli Rehn prošlog tjedna Jutarnjem listu potvrdio da se hrvatska tvrtka Migrit solarna energija više ne može smatrati investitorom iz EU u izgradnju nuklearne elektrane u Finskoj te da se tek treba utvrditi stvarni vlasnik te tvrtke, očekuje se da bi se o cijelom slučaju mogla oglasiti i nadležna tijela u Hrvatskoj. Slučaj hrvatske tvrtke koja se pojavila kao potencijalni investitor 158 milijuna eura u finsku nuklearnu elektranu, javnosti je postao posebno zanimljiv zbog veza predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i njegove supruge Ane Šarić s vlasnicima te tvrtke za koju se u Finskoj sumnja da iza nje stoji ruski kapital, o čemu je prošlog tjedna pisao i Nacional.

Postavilo se pitanje otkud tvrtki sa samo jednim zaposlenim 158 milijuna eura za investiranje u nuklearnu elektranu u drugoj državi. Sada se ispituje tko su zapravo vlasnici tvrtke Migrit solarna energija i tko stoji iza njih. Tvrtku Migrit solarna energija zastupa Oksana Dvinskykh, Ukrajinka udana u Zagrebu, osobna prijateljica Ane Šarić i Tomislava Karamarka, a tvrtku je 2012. godine osnovao Mihail Žukov iz Moskve. U Sudskom registru kao osnivač Migrit solarne energije navedena je tvrtka Migrit energija čiji su, pak, osnivači Grigory Edel iz Zagreba i Maxim Soloshchanskiy iz Londona. Jedina osoba ovlaštena za zastupanje je Grigory Edel. Kako je objavio HRT, Edel živi u urbanoj vili na Markuševcu koju je gradila tvrtka Titan Građenje, čiji je on također osnivač, a ta tvrtka bila je jedan od ponuditelja na natječajima Brijuni rivijera i Kupari. Obje tvrtke registrirane su na adresi Zagrebačka cesta 192 u Zagrebu, a kao osoba ovlaštena za zastupanje navedena je i Oksana Dvinskykh. Ona je hrvatsko državljanstvo stekla udajom za jednog hrvatskog odvjetnika. U međuvremenu se sprijateljila i poslovno angažirala suprugu Tomislava Karamarka, ali čini se da njeni ruski partneri šire svoja politička poznanstva te su u očima aktualnog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka oni ocijenjeni kao osobe od posebne važnosti za Hrvatsku.

 

Komentiraj