IVAN VRDOLJAK: HNS očekuje mjesto potpredsjednika Sabora i dva odbora

FaH

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak potvrdio je u četvrtak da će poslijepodne razgovarati s SDP-om o raspodjeli saborskih odbora te dodao kako HNS očekuje mjesto potpredsjednika Sabora i dva predsjednička mjesta u odborima.

“U prošlom sazivu imali smo predsjednička mjesta u dva saborska odbora – za prostorno uređenje i graditeljstvo te za obitelj, mlade i sport. Mislim da je to minimum koji bismo trebali dobiti”, kazao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici, na kojoj su čelnici HNS-a podsjetili na 26 godina od osnutka stranke.

Ocijenio je da je Anka Mrak Taritaš prirodno rješenje za čelno mjesto u odboru za graditeljstvo, koji je vodila i u sazivu na izmaku, te dodao da će se o tome koji će još odbor pripasti HNS-u razgovarati.

Vrdoljak kaže i kako će na koordinaciji oporbe zastupati liberale u Saboru, u koje svrstava HNS i IDS, a uvjeren je da HNS-u pripada mjesto jednog potpredsjednika Sabora.

“Imamo isti broj zastupnika kao i do sada, a prirodno je da u vrhu Sabora imamo zastupljene i konzervativce i socijaldemokrate i liberale. Takvo predsjedništvo predstavljalo bi lepezu političke scene i bilo bi u skladu s voljom birača”, smatra Vrdoljak.

O tome tko bi trebao biti HNS-ov potpredsjednik Sabora, Vrdoljak nije želio govoriti, a naglasio je da će o tome, nakon konzultacija sa SDP-om, odlučiti stranačka tijela.

U povodu 26. obljetnice osnutka stranke, Vrdoljak je podsjetio da je HNS čitavo vrijeme bio parlamentarna stranka, da je ponekad bio ispred svog vremena i postavljao standarde u zaštiti građanskih sloboda.

S Vrdoljakom su na konferenciji za novinare bili i počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić, članovi predsjedništva i župani Predrag Štrmar i Matija Posavec te Anka Mrak Taritaš, koju stranka ističe kao kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba.

HNS-ovi čelnici pohvalili su se dvotrećinskim brojem žena u HNS-ovu zastupničkom klubu te najavili novi smjer u politici stranke, koja bi se buduće trebala koncentrirati na zaštiti interesa društvenih slojeva koji se osjećaju marginalizirano.

“Ključna tema bit će pitanje segmenta društva koji se osjeća dezorijentirano, siromašno i isključeno, kako pronaći politička i socijalna rješenja za situaciju u kojoj se stvara plodno tlo za rast netolerancije i mržnje”, kazala je Vesna Pusić.

Komentiraj