Ivan Turudić: “Dobronić ne bi bio dobar šef Vrhovnog suda, nije dorastao funkciji”

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić komentirao je u srijedu izbor novog predsjednika Vrhovnog suda. Turudić je, gostujući na N1 televiziji, rekao kako smatra da Radovan Dobronić, koji je kandidat predsjednika Zorana Milanovića, ne bi bio dobar predsjednik Vrhovnog suda.

“Mislim da Dobronić ne bi bio dobar predsjednik Vrhovnog suda zato što ima skromne rezutlate prethodnog rada. Ne može se se cijeniti i vrednovati samo po jednoj presudi. Svaka čast, odlična presuda u slučaj franak, ali to je samo jedna u višegodišnjem radu”, rekao je Turudić.

Dodao je da bi, u slučaju da Dobrović postane predsjednik Vrhovnog suda, ‘preskakao stepenice’. “On dolazi s prvog stupnja, to je najnižni sud. Da bi postao predsjednik Vrhovnog suda morao bi biti imenovan i sucem Vrhovnog suda, preskočio bi dvije stepenice, što je neobično i bilo bi nepravedno. Protiv njega se vodi i postupak radi neurednog obnašanja dužnosti. Nije imao potrebnu normu. Suci moraju rješavati određeni broj spisa svake godine. Dobronić to nije imao godinama, za nekoliko godina ima opravdane razloge, iako mi je i to dvojbeno – radio je na teškim i složenim predmetima”, istaknuo je.

“Kako sudac koji je riješio 70 posto predmeta može biti na poslu na kojem, neću reći tjera, ali animira suce rješavaju što više predmeta”, pita Turudić i dodaje da smatra da Dobronić nije dorastao funkciji predsjednika Vrhovnog suda.

Zbog slučaja švicarca Dobronića mnogi hvale jer se ‘hrabro suprotstavio bankama’. Turudić pita zašto je to hrabro. “Što bi bankari pucali po sucu Dobroniću? Zato i je sudac, da donosi odluke koje ne moraju biti popularne i svima se svidjeti. To je bit sudačke profesije. Ta je presuda dobra, ali bila je prije osam godina. Nije mjesto predsjednika Vrhovnog suda nagrada za dobro donesenu presudu”, rekao je Turudić.

O Milanovićevoj potpori Dobroniću, Turudić kaže da misli da tu ima moralne ucjene. “Jer ako ne bude (Dobronić) imenovan, ostaje mu odgovor ‘niste htjeli čovjeka jer se suprostavio moćnom bankarskom kartelu’. To je jedan vid moralne i političke ucjene. Predsjednik je obesmislilo instituciju javnog poziva, prije nego je raspisan poziv on je rekao koga će predložiti”, rekao je Turudić.

Komentiraj