Grgo Jelavic/PIXSELL

IVAN TEPEŠ POTVRDIO Prijedlog Zakona o lustraciji je u izradi

Potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš iz HSP AS-a potvrdio je u petak kako je prijedlog Zakona o lustraciji u izradi. “Intencija zakona nije lov na ljude niti lov na vještice već kažnjavanje zločina i zločinaca. Ja tvrdim da je onaj tko je ubio jednog čovjeka zločinac”, rekao je Tepeš, prenosi Nova TV.

“Od 1945. do 1990. dogodili su se Bleiburg, križni put, Goli otok, ubojstva imigranata, ljudi su za pjevanje hrvatskih pjesama dobivali dugogodišnje robije, ali za to ne postoji niti jedan proces, niti jedan zločinac nije odgovarao, nema niti jedne presude. Jedan jedini proces vodi se u Njemačkoj”, objasnio je.

Tepeš je isto potvrdio i za portal Index, kojem je otkrio kako na prijedlogu zakona radi Udruga hrvatski križni put. Tepeš je naglasio kako je ovaj Zakon u ingerenciji pravosuđa, koje će odlučiti kako će se to rješavati.

SDP-ovac Peđa Grbin rekao je kako Hrvatskoj u 21. stoljeću ne treba ‘političko prčkanje’ po povijesti. “To treba ostaviti akademiji i povijesničarima. Takav zakon bi bio štetan za Hrvatsku jer bi proizveo cijeli niz postupaka pred Europskim sudom za ljudska prava”, kaže Grbin podsjećajući na lustraciju u Poljskoj i Latviji.

Grbin vjeruje da zločin mora biti individualiziran ukoliko je od njega prošlo puno vremena. “Mora se imenom i prezimenom i dokazima utvrditi da je ta osoba počinila neki zločin i onda ga kazniti. Ako će se pojedinci goniti zbog članstva u nekim organizacijama ili zato jer su obnašali neku funkciju, a ne zbog kaznenih djela, onda SDP to neće prihvatiti jer bi to stvorilo izuzetno štetne posljedice, Hrvatska bi gubila sporove i plaćala odštetu”, poručio je Grbin.

Komentiraj