Ivan Tadić, tajnik Udruge ugostitelja Zagreba, govori kako su uspjeli ispoštovati Pravilnik o uvjetima za vatrogasni pristup i pritom ne smanjiti terase
U posljednje su vrijeme brojni mediji izvještavali o mogućem smanjenju površina terasa kafića i drugih ugostiteljskih objekata na ulicama u središtu Zagreba. No do toga ipak nije došlo zahvaljujući uspješnom dogovoru Grada i Udruženja ugostitelja Zagreba.
Zagrebački ugostitelji zabilježili su velike gubitke zbog pandemije, a nedavno su se susreli s novim problemom. Naime, prema Pravilniku o uvjetima za vatrogasni pristup iz 1994. godine, dužni su između svojih terasa i zgrada osigurati razmak od najmanje 5,5 metara. Mnogi od njih uložili su značajna sredstva u terase koje su im tijekom pandemije bile jedini izvor prihoda, a sada nakon popuštanja mjera trebali su ih smanjivati, što bi im zbog manjeg kapaciteta gostiju dodatno otežalo pokrivanje gubitaka iz dviju prethodnih pandemijskih godina. Međutim, nakon isteka roka za prilagodbu, 9. travnja, terase se nisu smanjile, a kako su to ugostitelji postigli Zagreb News je saznao od Ivana Tadića, tajnika Udruženja ugostitelja Zagreb.
“Prije svega bih istaknuo važnost i visoku ovisnost poslovanja u ugostiteljstvu o terasama, stoga nam je drago da je kroz dijalog s Gradom postignuto kompromisno rješenje. Sukladno mišljenu struke svi fiksni dijelovi ugostiteljskih terasa su uklonjeni s prostora vatrogasnih pristupa. Postavljanjem lako prenosive opreme s jedne strane je osiguran prostor za prolazak vatrogasnih vozila u skladu s važećim propisima, što doprinosi većoj sigurnosti građana, a s druge strane ostavljen je prostor za rad ugostiteljskih objekata”, rekao je Tadić, napomenuvši kako je ugostiteljima dozvoljeno da na razmaku od 3,3 do 5,5 metara od zgrade bude postavljena lako prenosiva oprema. Naveo je primjer Bogovićeve ulice u kojoj je, tvrdi, nakon preinaka zadržan jednak broj stolova i stolica. Dodao je kako su zadovoljni s obzirom na cijelu situaciju i brzinu na koji su se stvari rješavale te da se radi o kompromisnom rješenju koje je ponudio gradonačelnik uz uvažavanje struke.
Osvrnuo se i na to da su tek nedavno nadležna tijela reagirala na nešto što stoji u pravilniku napisanom još 1994. “Ovaj je pravilnik kao i svaki drugi podložan izmjenama. S obzirom na to da se radi o pravilniku starom gotovo 30 godina, vjerujemo da nadležna tijela vode računa o izmjenama s ciljem unaprjeđenja u vidu usklađivanja sa standardnim operativnim procedurama i tehnologijama u vatrogastvu. No važno je voditi računa o tome da se tim pravilnikom osigura minimalno zadiranje u svakodnevni život i poslovanje. Izrazito nam je važna sigurnost građana i da se osigura pristup vatrogascima prilikom evakuacije ili gašenja požara. Ali jednako tako nam je važno da se uzmu u obzir sve okolnosti pa da se osigura neometano poslovanje u svakodnevnom životu”, ispričao je Tadić za Zg News.
Naglasio je kako je posljednji sastanak s gradonačelnikom bio vrlo konkretan, da su kroz dijalog došli do zajedničkih zaključaka i da su postavili smjernice za daljnju suradnju. “Kod ove situacije u Zagrebu treba napomenuti da se to dogodilo zbog negativnog mišljenja koje je sukladno važećem pravilniku izdao ured koji djeluje u okviru Ministarstva unutarnjih poslova. Što se Grada tiče, s obzirom na cijeli niz drugih važnih problema s kojima se susreću, sa zagrebačkim ugostiteljima dogovorena je uspostava konstantnog dijaloga. Došli smo do zaključka da nas je nedostatak dijaloga ranije doveo do nekih loših situacija koje su se realno mogle izbjeći. Sada ćemo dobiti priliku održavati periodične sastanke s predstavnicima Grada kako bi se razmotrile sve sporne situacije”, istaknuo je Tadić.
Rok za preinaku podesta i terasa ugostiteljima je bio 9. travnja, no nisu svi uspjeli ispuniti sve u zadanom roku. Tadić je rekao kako su svi ugostitelji ozbiljno shvatili uputu Grada. “Tek nekoliko objekata iz operativnih razloga nije uspjela učiniti preinake, no sigurni smo da će biti učinjene u najkraćem roku. Ne radi se o nepoznavanju potrebe za usklađivanjem ili nedostatku volje, već isključivo o tome da je ovom momentu teško naći radnike i osigurati sve potrebno da se uklone fiksni dijelovi s prostora vatrogasnih pristupa”, rekao je Tadić.
Nije mogao reći koliko je preuređivanje terasa koštalo ugostitelje. Napomenuo je kako su ugostitelji uložili značajne iznose u podeste i terase, a one se kao i druge investicije u ugostiteljstvu planiraju otplaćivati na duži rok. “U trenutnoj situaciji za ugostitelje svaki neplanirani trošak je veliko opterećenje. Posebice nakon dvije godine pandemije u kojima smo akumulirali velike gubitke. Tu govorimo o gubicima od 30 do 70 posto usporedno s 2019. kao referentnom točkom, ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta”, rekao je Tadić.
Inače, ugostiteljstvo je jedna od najpogođenijih djelatnosti, što se vidi prema podacima Porezne uprave o fiskalizaciji. “Moram naglasiti da kad govorimo u ugostiteljstvu u njih spadaju i katering i druge ugostiteljske industrije koji imaju pad prometa i preko 90 posto, što je poražavajuće. Dužni smo sagledati sve okolnosti u kojima poslujemo kako bismo svi zajedno ponudili strategiju za oporavak i razvoj ugostiteljske scene u Zagrebu. Kafići su pretrpjeli najveću štetu. Njima je bio zabranjen rad u zatvorenim prostorima od početka drugog lockdowna sve do rujna 2021. godine”, ispričao je Tadić.
Na kraju se osvrnuo na ukidanje mjera i jesu li gosti pohrlili u ugostiteljske objekte. Naglasio je kako se u cilju osiguravanja zaštite zdravlja ljudi zbog koronavirusa dvije godine provodila kampanja socijalnog distanciranja. “To je suprotno onome čemu služi i zbog čega postoji ugostiteljstvo. Ugostiteljstvo je uvijek spajalo ljude. Sigurno je da se ljudi neće moći tako lako i brzo opustiti i vratiti u ugostiteljske objekte. Zato nam je jako važno istaknuti važnost poslovanja ugostiteljskih objekata na tim otvorenim prostorima, odnosno terasama jer je pandemija pokazala da su te terase postale ključ poslovanja u ugostiteljstvu. Vjerujem da će se taj trend nastaviti i da će ljudi inzistirati na boravku na otvorenim prostorima i možemo se nadati da će se što prije opustiti i da se ovakva pandemija neće ponoviti”, zaključio je Tadić.
Komentari