Goran Stanzl/PIXSELL

IVAN ŠUKER Konverziju kredita na kraju će opet platiti građani

Saborski zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker gostovao je u četvrtak u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je komentirao kako HDZ neće mijenjati odluku vlade ako osvoji vlast na parlamentarnim izborima.

Istaknuo je kako je smiješno reći da trošak konverzije kredita neće snositi građani. “Rejting agencije će sigurno reagirati što se tiče banaka, a u konačnici će to sve platiti građani. Sve je to PR-ovski složeno – bum, bum, bum. Sve ostalo su priče za malu djecu”, rekao je Šuker.

Dodao je kako se još uvijek ne zna kolika će biti kamatna stopa jer nedostaju izračuni. “Kad se krediti pretvore u eure, kamatna stopa će otići gore i to ljudima treba jasno reći. Država se kod tih istih poslovnih banaka nedavno zadužila po većim stopama nego što je to uobičajeno u svijetu”, kaže Šuker i dodaje da se to sve moglo napraviti na bolji način.

“Govorim kao ekonomist – u ekonomskoj krizi su stradali mnogi poduzetnici i treba gledati i na socijalni efekt. To je nešto što će biti najspornije”, dodaje.

 

  • Istaknuo je kako je način na koji je ‘švicarac’ stigao u Hrvatsku čudan te kako se može govoriti o svojevrsnoj bankarskoj prevari. “ko je to došlo od nekuda, ako je ta zemlja najveći vlasnik hrvatskih banaka, onda vam je sve jasno”, poručuje Šuker.

 

Najavu Vlade kako Hrvatska napokon izlazi iz krize, Šuker komentira kako je nezaposlenost na povijesno visokim razinama, te kako je BDP i rast industrijske proizvodnje isključivo rezultat okruženja. “Turistička sezona nije posljedica sustavne politike Vlade, već zbog kvalitetne prometne infrastrukture i događaja u drugim zemljama koje su zanimljive turistima”, objašnjava bivši ministar financija.

Sljedeća će Vlada morati smanjiti rashode za tri milijuna kuna, dodaje. “Ovo nisu kosturi, ovo su bombe koje se ostavljaju budućoj Vladi”, zaključio je Šuker gostovanje na N1 televiziji.

Komentiraj