Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo te bivši direktor Belja u emisiji N1 televizije studio uživo prokomentirao je situaciju u Agrokoru, te koliko dobavljači, vjerovnici i tvrtke u koncernu moraju strahovati zbog raspleta situacije.

“Ja bih se vratio u prošlost i konstatirao kako se Agrokor preinvestirao i prošao tri faze: 1. faza – banke vam nude kredite pa se širite, 2. faza – uzimate od dobavljača robu i uzimate kredite, 3. faza – mjenice, traje najkraće i propada se. U Agrokoru su trajale pet godina, fantastično dugo. Sada je faza restrukturiranja…

Vidimo da su se upetljali revizori i konzultanti. Ja mislim da to treba napraviti menadžment. Revizori se bave prošlošću, oni uzimaju podatke. Meni kao menadžeru ne treba revizor da mi kaže kakvo je stanje u mojoj firmi. Konzultantima isto puno ne vjerujem, ja tu dijelim proces koji rade na tri faze. Imate proces gdje se prikupljaju podaci, a ne može se donijeti odluka”, objasnio je Škorić koji je prokomentirao i ulogu povjerenika Ante Ramljaka, tj. je li on menadžer.

“Možda Ramljak i je menadžer, ali trebamo imati menadžera kojem vjerovnici vjeruju. Tko može raditi restrukturiranje? Sponzor vam može biti ili vlasnik ili država ili vjerovnici. Sponzor je s lex Agrokorom postala država. Ali po meni restrukturiranje moraju preuzeti vjerovnici. Da, država je trebala ići van. Banke su trebale postaviti svoj menadžment”, smatra Škorić.

O roll up ugovoru i potraživanjima dobavljača

“Takve sam kredite i ja potpisivao, to su uobičajeni ugovori. Stavljalo se ime i prezime onoga kojem se vjeruje, drugačije ne možete dati novce”, rekao je Škorić koji je objasnio i mogu li dobavljači u konačnici očekivati povoljan rasplet situacije.

“Oni ne odlučuju, ali morat će, to su njihovi novci i morat će izabrati menadžemnt kojem vjeruju.

Neki dobavljači neće možda dobiti ništa, neki vjerovnici neće pristati na nagodbu ako imaju razlučno pravo, neki će možda dobiti 15 posto. Mene zanima poslovanje Agrokora. Dugove možete vratiti samo prodajom imovine ili profitom. Sve je pod hipotekom i ne možete prodati ništa. Treba ući u bilance svake pojedine firme, vidjeti je li pozitivna ili negativna. Vjerujem da se nešto napravilo, to je jedini put.

Komentiraj