Ivan Rimac: “Politička zapošljavanja javna su tajna, funkcije se plaćaju”

Politički analitičar Ivan Rimac nazvao je politička zapošljavanja “javnom tajnom”, komentirajući na N1 aferu političkog zapošljavanja u Kutini, u kojoj je direktorica kutinske Eko Moslavine Adrijana Cvrtila priznala da morala zapošljavati članove HSLS-a i HDZ-a.

Gradonačelnik Kutine o zviždačici: “Ovaj potez ima osvetnički karakter, ucjene neću dozvoliti”

Politička zapošljavanja su “zona koju možemo nazvati javnom tajnom”, kazao je Rimac. “O tome se ne govori i nema evidentnih dokaza. Vrlo rijetko neki političari snose posljedice. Mirela Holy je, primjerice, odstupila u jednom takvom slučaju”, ističe Rimac.

Nažalost, tvrdi, ovakvih pogobi prije izbora i u vrijeme sastavljanja ima i oni se, kaže, uglavnom ne procesuiraju.

“Zanimljivo je da se događa upravo suprotno: stranke koje su evidentno u takvoj praksi, vrište kada netko novi dođe na vlast i inzistiraju da provodi javne natječaje, kao što je bio slučaj s gradonačelnikom Zagreba. Funkcije se plaćaju, i to je oblik kako stranke zadržavaju svoje članove. U političkim krugovima se to ne smatra nekim nemoralnim postupkom”, rekao je analitičar.

“Moram priznati da smo nekad imali dojam da i koalicijska Vlada funkcionira na tom principu”, kaže Rimac. “Recimo, iz vladajuće koalicije dominatna stranka ne kritizira ministre koji su po koalicijskom dogovoru došli na neke pozicije jer je to domena koalicijskog partnera i onda se oni ne miješaju u to. Dakle, mi nemamo niti na tom nivou nikakvu referencu prema kvaliteti rada i prema tome je li netko radio ono za što je bio izabran za neku poziciju, ako je riječ o političkim pozicijama”, veli.

Smatra da je građanski odgoj potreban, kao i svijest da su dužnosnici izabrani kako bi obavljali svoj posao. “U nekim situacijama mi imamo i neriješen problem koje pozicije se mijenjaju u slučaju promjene vlasti. Vrlo je nejasno i u ministarstvima do kojeg ranga idu promjene”, rekao je Rimac.

Komentiraj