Nakon što je u četvrtak u Saboru izglasan opoziv premijera Tihomira Oreškovića, politolog Ivan Rimac za Jutarnji je kazao:

‘HDZ je iracionalan, a prema mojim procjenama, na izborima će spasti na 19 do 20 posto glasača, dakle na samu jezgru HDZ-a, isključivo na one članove koji ništa ne čuju i ne vide i koji vjeruju da je HDZ jednako domovina.’

Također je kazao i kako se ono što je počelo kao operativni pokušaj izbjegavanja glasanja o opozivu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, pretvorilo u bauljanje stranke osakaćene nakon odluke Povjerenstva o odlučivanju o sukobu interesa donesene u srijedu, koja je očito bila suprotna HDZ-ovim očekivanjima, i koja je stranku vratila u ona pradavna vremena kad se HDZ poistovjećivao s korupcijom i nemoralom, prenosi Jutarnji.

‘Rušenjem Oreškovića HDZ gubi i najmanju mogućnost da ostane na vlasti jer ta stranka bez Mosta ne može sastaviti većinu. Nije izgledno da će se Most u toj priči dijeliti jer su se oni povratkom na ovu ‘moralnu’ priču opet vratili u samo srce političkoga života te postali bitan faktor na sceni. Osim toga, HDZ će teško pronaći neke druge koalicijske partnere s obzirom na to da zastupnike punih tjedan dana laže kako je prikupio dovoljno ruku da opet formira većinu.

Možda precjenjujem pamet političara, ali teško da će se stranke odlučiti na koaliranje s HDZ-om kojem je na čelu Tomislav Karamarko’,kazao je Rimac za Jutarnji te odbacuje mogućnost preslagivanja i najizglednijim vidi izbore.

Rimac je istaknuo kako je potpuno svejedno hoće li se izbori dogoditi u srpnju ili rujnu s obzirom na to da vremenska distanca, napominje, nije dovoljno velika da bi ikome od političkih aktera dala ili oduzela prednost.

Dragan Zelić iz GONG-a napomenuo je kako nema nikakvih prepreka da se izbori održe prije ljeta ili najkasnije do 17. srpnja, javlja Jutarnji.

‘Nema potrebe čekati jesen, posebno budu li potpisi za raspuštanje Sabora prikupljeni već u petak’, poručio je Zelić.

Komentiraj