Ivan Penava: “O kandidaturi za predsjednika Domovinskog pokreta odlučit ću za desetak dana”

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u subotu je komentirao svoju moguću kandidaturu za predsjednika Domovinskog pokreta.

Penava kaže da će o kandidaturi odlučiti za desetak dana. Upitan hoće li biti izabran za predsjednika te stranke, ako se kandidira, navodi da je to pitanje u ‘domeni gatanja’.

Istaknuo je da razgovara s ljudima s kojima je dosad osvajao izbore te da će u razgovoru s njima odlučiti hoće li se uopće kandidirati. Kaže da ne osjeća pritisak, ‘ne u smislu nekog negativnog pritiska’.

Za N1 je rekao da s Miroslavom Škorom, bivšim predsjednikom Domovinskog pokreta, nije razgovarao otkako je napustio stranku. Naglašava i kako odluka o ulasku u stranku i kandidaturu o kojoj se već tjednima priča nije samo njegova.

“Nisam tu iz osobnih razloga, moram razmišljati o ljudima”, rekao je i dodao da je spreman koalirati sa svima koji će ‘u svakom smislu biti u stanju poduprijeti ideje za koje se zalaže’.

Penava kaže da će, usprkos teškim odnosima s premijerom Andrejem Plenkovićem, biti dio službenog protokola na obilježavanju 30. obljetnice bitke za Vukovar te da će položiti vijenac. Naglasio je da je do ideje o obilježavanju ove obljetnice došlo jer smatraju da treba slaviti postignuća 204. brigade koja je nanijela veliku štetu velikosprskoj agresiji.

“Nije sve crno-bijelo. Ima i dobrih i loših stvari. Dobra je vojarna, uključila se Vlada i u projekt obnove Vodotornja, treba priznati dobre stvari. S druge strane, čitav je niz loših stvari”, rekao je Penava i dodao da su propali projekti – kao neobnovljeno hotel Dunav ili nedolazak velikog investitora u drvnoj industriji – isključivo odgovornost Vlade.

Može se, dodaje, razmatrati i njegova odgovornost kao gradonačelnika, ali kaže i da ‘postoji treća stvar’. “Postoji i treća stvar, najgora, najružnija. Vezana za bijele križeve iza nas. Jasna ružna činjenica koja jako miriše na izdaju. To je činjenica da je Vukovar bio grad koji je sravnjen sa zemljom, u kojemu je napravljen genocid, ekocid i urbanocid za koji nitko nije odgovarao, kao ni za 1291 civila koji je stradao. To je veliki krimen ove vlade i svih vlada do sada”, rekao je.

Komentirajući popis stanovništva, kaže da nas ‘povijest i iskustvo uče da se manipulira svima i da nema svetinje’. Navodi da problematika popisa stanovništva počiva na tome da ‘to treba napraviti na određeni način, kako bi se pogodovalo koalicijskim partnerima’.

Potvrdio je da optužuje HDZ i SDSS i poručuje da za to ima ‘jake argumente’. Upitan što će učiniti ako popis ponovno pokaže da u Vukovaru živi više do 30 posto Srba kaže: “Bože moj, ako bude tako, tako će biti. Ne dvojim ni razmišljam o tim podacima, nego samo da je nemoguće da nam brojke kroz školski sustav pokazuju 17 ili 18 posto. Gledat ćemo broj stanovnika. Mi imamo okvirne podatke, znamo koliko nas ima u grad. Kad smo prije 10 godina ukazivali da 28000 ljudi u Vukovaru nema, trebalo je pozornije pratiti. Nije nas bilo nikad toliko koliko nas je popisano.”

Komentiraj