Ivan Malenica: “Neizborom predsjednika Vrhovnog suda nismo se izblamirali pred Europom”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u srijedu je, uoči sjednice užeg kabineta Vlade, odgovarao na pitanja novinara.

Komentirajući činjenicu da još uvijek nismo izabrali predsjednika Vrhovnog suda, ministar je proučio da se pred Europom ‘nismo izblamirali’. “Europska komisija je u ovom izvješću jasno navela da postoje određene kontroverze i da postoje određena omalovažavanja nekih sudaca. Znamo od koga to dolazi, to sigurno nije dolazilo od Vlade”, rekao je Malenica.

Podsjetio je da je u ovom trenutku otvoren javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda. “Očekujem da se jave najbolji mogući kandidati i da predsjednik predloži kandidata u što kraćem roku”, poručio je.

Upitan o odbacivanju slapp tužbi protiv novinara, ministar je kazao da slapp tužbe treba pogledati u jednom širem kontekstu.

“Ministarstvo kulture je oformilo jednu radnu skupinu koja će se baviti tim pitanjem. Ja u konkretnom slučaju ne raznam o kakvim se tužbama radi. Ova Vlada i Ministarstvu kulture i medija spremno je u jednoj široj radnoj skupini razmotriti pitanje slapp tužbi”, rekao je Malenica.

Ministar je kazao da je prošle godine bilo 250 slapp tužbi, ali nije znao koliko ih je pravomoćno potvrđeno.

Komentiraj