Ivan Malenica: “Izvjesno ponavljanje javnog poziva za izbor čelnika Vrhovnog suda”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u srijedu je u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ komentirao izbor novog čelnika Vrhovnog suda.

Malenica je rekao da je izvjesno da Zlata Đurđević neće dobiti većinu u Saboru. “HDZ se jasno odredio u tom smjeru. Mi smo istaknuli da sama činjenica da je pristala sudjelovati u jednoj protuzakonitoj proceduri predstavlja jedan diskvalifikativni element. Stav parlamentarne većine je jasan. Izvjestan je treći krug, odnosno ponavljanje javnoga poziva i vjerujem da ćemo u ljeto dobiti predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je ministar pravosuđa.

Predsjednik Milanović jučer je sugerirao HDZ-u da bi se trebao suzdržati od glasanja u Saboru vezano za izbor predsjednika Vrhovnog suda jer su kao stranka u postupku na Vrhovnom sudu. Malenica je rekao kako je riječ o još jednom u nizu populističkih spinova predsjednika. To je, smatra Malenica, pritisak na saborske zastupnike kako bi Milanović ‘pogurao’ svoju kandidatkinju za čelnicu Vrhovnog suda.

“Naravno da to nije pravno utemeljeno. Podsjetio bih da je krenuo s tezom da se izborom predsjednika Vrhovnog suda započinje reforma pravosuđa. Ako uzmemo u obzir koje su ovlasti predsjednika Vrhovnog suda, možemo vidjeti da on sam ne može reformirati pravosuđe. Ministarstvo ide u smjeru nizu pozitivnih promjena u pravosuđu”, poručio je Malenica.

Istaknuo je kako se ne može govoriti o krizi sudbene vlasti pogotovo ako se uzme u obzir uloga i ovlasti predsjednika Vrhovnog suda. “Bez obzira kad se završi postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda, sud i nakon isteka Sessina mandata nastavlja neometano raditi, tu je njegov zamjenik Mrčela. Sessi mandat traje do 15. srpnja”, poručio je ministar.

Malenica je komentirao i slučaj braće Mamić. “Očekuje se postupak izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj. Mamić ima državljanstvo u BiH i sukladno tome nadležno tijelo u BiH će postupiti, slično kako su pretpostavljam postupili u slučaju Zdravka Mamića. Kada je traženo izručenje, nadležni sud je to odbio. Ne želim u ovom trenutku prejudicirati odluku”, rekao je.

Naglasio je da je interes Hrvatske da odluke njenih sudova budu izvršene u potpunosti. “Postoji bilateralni sporazum između RH i BiH o izdržavanju kazne zatvora. Taj sporazum po nama ima određene manjkavosti i u tom smjeru ćemo razgovarati s ministrom pravde BiH, to je zamjena kazne zatvora novčanom kaznom, nepriznavanje uvjetne osude, te ono što nam se događalo drastično smanjenje kazne zatvora. Te će stvari biti u fokusu razgovora”, poručio je Malenica.

Komentiraj