HINA

IVAN JAKOVČIĆ ‘Po svaku cijenu spriječiti krvoproliće u Kataloniji’

Europarlamentarac Ivan Jakovčić medijima je poslao priopćenje u kojemu navodi kako bi španjolski, katalonski i briselski čelnici pod svaku cijenu trebali raditi na tome da ne dođe do krvoprolića nakon što je Katalonija proglasila neovisnost.

“Proglašenje Republike Katalonije u Barceloni i najavljeno suspendiranje katalonske autonomije u Madridu očekivani je rasplet krize u Španjolskoj. Kako je, na žalost, izostao bilo kakav dijalog između suprotstavljenih strana današnje će odluke dodatno otežati bilo kakav konstruktivan razgovor Madrida i Barcelone”, upozorava Jakovčić.

Sada je krajnji trenutak za odlučno reagiranje predsjednika Europske komisije Junckera i europskih političkih skupina kojima pripadaju čelnici vlada u Madridu i Barceloni, ističe Jakovčić.

“Daljnje ignoriranje ovoga konflikta od strane europskih institucija postaje krajnje zabrinjavajuće jer je riječ o krizi koja se zbiva unutar Europske unije. Želim vjerovati da još uvijek postoji prostor za dijalog Madrida i Barcelone. Uvjeren sam da bi se, uz snažan, izravni angažman službenog Bruxellesa, moglo pronaći rješenje za taj konflikt”, naglašava zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu.

“Očekuju nas vrlo neizvjesni dani pa i mjeseci”, dodaje Jakovčić te podsjeća sve aktere u španjolskoj krizi na iskustva iz zadnjeg rata na europskom tlu u kojem je, prije samo dvadesetak godina, proliveno mnogo krvi.

“Stoga još jednom pozivam španjolske, katalonske i europske čelnike da pod svaku cijenu spriječe nova stradanja europskih građana”, zaključio je Jakovčić.

Komentiraj