Ivan Gregov: “Četiri od deset Zagrepčana nema pristup zelenim površinama u kvartu”

Voditelj projekta Zazelenigrad pri Greenpeaceu Ivan Gregov u utorak je za N1 otkrio osnovne ideje tog projekta kao i projekcije koje se tiču okoliša u Hrvatskoj.

“Imamo istraživanja. U ovom trenu 55% svjetske populacije živi u gradovima. Prema sredini stoljeća bit će ih 70%, to su projekcije. Na gradovima će se prelamati krize poput klimatske, pa smo imali covid krizu, vjerojatno slijedi energetska. Zalažemo se da ljudi na vlasti to riješe. Izašli smo sa 10 zahtjeva za unaprijeđenje zelenih površina u gradovima u Hrvatskoj”, rekao je Ivan Gregov.

Dodao je da Zagrebu nedostaje javnih zelenih površina, čak i u podsljemenskim kvartovima gdje su zelene površine uglavnom privatne pa građanima nisu dotupne. “Proveli smo istraživanje za Zagreb. Zelenih površina nedostaje u nekim kvartovima – 4 od 10 stanovnika Zagreba nema pristup zelenim površinama u svom kvartu. Donja Dubrava, Rudeš i Vrbani su tu najgori, sjeverni dio grada koji je dosta zelen, nema javnih zelenih površina. To su uglavnom privatne parcele”, rekao je.

Gregov je istaknuo da je Hrvatska bogata šumama, no da se previše sječe i to – izvan kontrole.

Komentiraj