SKANDAL U ITALIJI: Socijalni radnici optuživali roditelje za seksualno zlostavljanje da im otmu djecu

Karabinjeri u gradu Reggio Emilia pokrenuli su istragu ‘Anđeli i demoni’ kako bi razotkrili kriminalnu organizaciju koja je nezakonito odvajala djecu od obitelji. Optuženi su političari, medicinski djelatnici i socijalni radnici, a dio njih trenutno je u kućnom pritvoru

Ilegalni biznis lažnog optuživanja za seksualno uznemiravanje, oduzimanja maloljetnika obitelji, udomljivanja i podvrgavanja djece skupom privatnom tretmanu, ali i pranja mozga, neke su od optužbi na račun 27 osoba u talijanskom gradiću Bibbiano u regiji Emilia. Neki od njih su političari, medicinski djelatnici i socijalni radnici, a 18 od njih nalazi se u kućnom pritvoru. Istraga koju vode karabinijeri u gradu Reggio Emilia, nazvana „Anđeli i demoni”, odnosi se na nezakonit sistem odvajanja maloljetnika od obitelji s ciljem zarade. Konkretno, optuživanje obitelji za seksualno uznemiravanje te naknadno oduzimanje djeteta i davanje maloljetnika u udomiteljsku obitelj, uz uvjet da udomiteljska obitelj plaća privatnog psihologa kojeg su odredili socijalni radnici, iako su za takve slučajeve predviđena besplatna psihološka savjetovanja na teret javnog zdravstva. No tu nije kraj. Psiholozi su optuženi za zlostavljanje i manipulaciju djece, budući da su ih uvjeravali da su zlostavljani iako to nije istina, a samim time djeci su nanijeli doživotne traume.

Prema optužbama, neki su javni dužnosnici, socijalni radnici i psiholozi sastavili kriminalni sistem povjeravanja djece prijateljima ili poznanicima, uz plaćanje ekonomske naknade. Istraga je započela krajem ljeta 2018., nakon što je evidentirana eksponencijalna eskalacija prijava socijalnih službi o navodnom nasilju nad djecom. Tužitelji smatraju da su psiholozi i socijalni radnici željeli zaraditi davanjem djece u skrbništvo. U tu svrhu falsificirali su dokumente, ali i manipulirali izjavama djece, kako bi zlostavljanja i obiteljsko nasilje, koji se zapravo nisu nikad dogodili, mogli prijaviti da bi opravdali odluku davanja djece u skrbništvo drugim obiteljima, u nekim slučajevima vlastitim prijateljima.

Telefonska prisluškivanja optuženika pokazala su da je sve počinjalo izvješćem socijalnih radnika o elementima koji bi mogli sugerirati da je došlo do seksualnog zlostavljanja ili nasilja, na primjer nekom čudnom rečenicom koju je dijete reklo učiteljici. Socijalni radnici bi u većini slučajeva pronašli elemente prerane erotizacije djeteta, što se tumačilo kao znak zlostavljanja. Tada bi poslali izvješća nadležnom sudu za maloljetnike i javnom tužitelju suda u gradu Reggio Emilia. Ta su izvješća često sadržavala izmanipulirane izjave djece ili izjave izmanipulirane djece, a to je bilo dovoljno da se djeca oduzmu obiteljima.

Maloljetnike se prije svega slalo u jednu javnu ustavu za zlostavljane maloljetnike u gradu Bibbiano, koju je vodila udruga Hansel e Gretel (Ivica i Marica), a koju vodi bračni par priznatih psihoterapeuta iz regije Piemonte. Tužitelji tvrde da su u tom centru djeca dobivala psihološku pomoć, koju je grad plaćao 135 eura po satu, iako prosječna cijena psihološke pomoći iznosi od 60 do 70 eura po satu, a javno zdravstvo istu uslugu nudi potpuno besplatno. Time je dom zdravlja regije Emilia Romagna navodno oštećen za 200 tisuća eura.

Istraga se uglavnom temelji na prisluškivanjima koja su istražitelji prikupili tijekom proteklih mjeseci i koja pokazuju kako su psiholozi i socijalni radnici manipulirali djecom kako bi ih uvjerili da su pretrpjeli zlostavljanja koja se zapravo nikad nisu dogodila. U dokumentima koji su objavljeni u talijanskom tisku navodi se da je došlo do krivotvorenja izjava djece, ali čak i modifikacija crteža koje su djeca napravila, kako bi se potvrdila teza o pretrpjelim zlostavljanjima.
Prema tužiteljstvu, sistemom je upravljala šefica centra za socijalnu skrb Federica Anghinolfi, prisiljavajući socijalne radnike na izradu lažnih izvješća o nasilju nad djecom i lošoj higijeni u obiteljskim domovima, kako bi prirodni roditelji bili diskreditirani.

Nakon toga, tvrdi tužiteljstvo, Anghinolfi bi se pobrinula da djeca budu povjerena parovima koje je osobno poznavala. Jedan od parova kojima je Anghinolfi dodijelila dijete su Daniela Bedogni i Fadia Bassamaji, lezbijski par koji je sa šeficom centra za socijalnu skrb u prijateljskim odnosima.

Optužba tvrdi da su centar za socijalnu skrb i udruga Ivica i Marica međusobno razmjenjivali usluge. Naime, udruga je bila odgovorna za cijeli jedan centar za psihoterapiju, ali i za povezane tečajeve i konferencije koje su se na temu psihoterapije organizirale u okolnim gradovima. S druge strane, djelatnici centra za socijalnu skrb često bi bili pozvani kao (plaćeni) predavači, na tečajevima koje je udruga organizirala.

Prema optužbama, neki su javni dužnosnici, socijalni radnici i psiholozi sastavili kriminalni sistem povjeravanja djece prijateljima ili poznanicima, uz plaćanje ekonomske naknade

Budući da je istraga u tijeku, mediji su o ovom slučaju izvještavali na vrlo nejasan način. Više vjerodostojnih medija objavilo je informaciju, koja je kasnije opovrgnuta, da su djeca bila podvrgnuta elektrošokovima. Od svih dosad dostupnih informacija nije moguće doći do broja djece i obitelji koji su navodne žrtve ovog sistema.

Među optuženima je i gradonačelnik Andrea Carletti, iz Demokratske stranke, koji je privatnoj udruzi Ivica i Marica besplatno ustupio prostorije za psihoterapiju i bez javnog natječaja im dodijelio 40 tisuća eura za psihološke usluge žrtvama obiteljskog nasilja. Informaciju o istrazi na račun jednog gradonačelnika iz Demokratske stranke političari su iskoristili na društvenim mrežama.

Prvi je bio potpremijer Luigi Di Maio, koji je u videoporuci uživo na Facebooku rekao da sa strankom „koja je krala djecu obiteljima putem elektrošoka” ne želi imati nikakvog posla. Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini je napisao da je „zgađen ljevicom koja pravi biznis s migrantima, a sada čak i s djecom”. Glavni tajnik Demokratske stranke Nicola Zingaretti zatražio je zaustavljanje klevetanja putem interneta te imenovao skupinu odvjetnika za pokretanje tužbe protiv Salvinija i Di Maija. „Dementne izjave potpredsjednika vlade ponašanje je koje potvrđuje sićušnost pojedinaca koji upravljaju Italijom”, napisao je u objavi za medije Zingaretti. Neki od članova Demokratske stranke prijavili su da su dobili prijetnje smrću zbog ovog slučaja.
Iako se gradonačelnika Bibbiana optužuje isključivo za proceduralne nedostatke, činjenicu da je netko iz Demokratske stranke pod istragom u ovoj uznemiravajućoj priči iskoristile su obje stranke u vladi, koje su na društvenim mrežama organizirano pokrenule lavinu viralnih komentara protiv svog najvećeg političkog protivnika.
„Gradonačelnik Andrea Carletti je iz Demokratske stranke.

Optužen je da je prekršio pravila o davanju u najam prostorija u kojima su održavane psihoterapije, ali nije umiješan u zločine protiv maloljetnika. Potpredsjednik vlade Di Maio je, na bazi ovih informacija, izjavio da je cijela Demokratska stranka ona stranka koja uzima djecu obiteljima putem elektrošoka da bi ih prodala drugim obiteljima”, napisala je na Facebooku Arianna Ciccone, osnivačica međunarodnog novinarskog festivala u Perugii. „Prema toj logici, moramo uzeti u obzir da su socijalni radnici dio udruge Ivica i Marica, koja je od Pokreta 5 zvijezda, uz drugih 11 udruga, dobila 195 tisuća eura donacija. Odvjetnica koja brani optuženu Federicu Anghinolfi je Rossella Ognibene, političarka Pokreta 5 zvijezda. Prema kriminalnoj propagandi Luigija Di Maija, Pokret 5 zvijezda je pokret koji financira udruge koje oduzimaju djecu obiteljima da bi ih prodale, ali daje na raspolaganje i svoje odvjetnike da bi obranili monstrume”, dodala je Ciccone.

U Bibbianu se tijekom vikenda održao prosvjed za potporu svim onim obiteljima kojima su socijalne službe prevarom oduzele djecu. Okupilo se oko tisuću ljudi, koji su gradom prošetali noseći baklje i uz poruke poput „Daleko ruke od djece”.

Ovo nije prvi slučaj takvog tipa u Italiji. Krajem devedesetih, u tek nekoliko kilometara udaljenoj Modeni, šesnaestoro djece udaljeno je od vlastitih obitelji na zahtjev socijalnih službi. U tom slučaju, djeca su nakon udaljavanja od obitelji postala žrtve jedne pedofilske sotonske sekte koja ih je prisiljavala prisustvovanju ljudskim žrtvovanjima na grobljima. Istraga je okončana 2014., ali nijedno dijete nije se vratilo biološkim obiteljima, a optuženi svećenik sotonističke sekte Don Govoni umro je od srčanog udara. I u tom slučaju, piše novinar Pablo Trincia, psiholozi su bili članovi udruge Ivica i Marica.

Komentiraj