Italija: Vođa krajnje desnice Salvini ide na sud jer je spriječio iskrcavanje više od sto migranata

Matteo Salvini, vođa krajnje desne stranke Liga, mora odgovarati na sudu za otmicu zbog odluke koju je donio u kolovozu 2019. godine. Salvini je tada spriječio iskrcavanje više od sto migranata u Italiji i za to mora odgovarati, odlučio je u subotu talijanski sudac.

Salvini, koji je tada bio ministar unutarnjih poslova, ostavio je migrante na moru, u oštećenom brodu, dok tužitelji nisu naložili zapljenu broda i evakuaciju putnika.

Suđenje Salviniju počinje 15. rujna. u Palermu.

Prijeti mu 15 godina zatvora, bude li proglašen krivim na kraju dugog procesa u tri faze.

Konačna presuda mogla bi značiti i da više ne smije obnašati dužnosti u vladi.

“Idem na suđenje visoko uzdignute glave, u vaše ime kao i svoje. Italija na prvom mjestu, uvijek”, komentirao je Salvini na Twitteru nakon odluke.

“Zaštita naše zemlje je sveta dužnost građana…, zato mi se sudi”, rekao je Salvini.

Tijekom 14 mjeseci na dužnosti ministra unutarnjih poslova, Salvini je spriječio nekoliko čamaca da pristanu u Italiji ne bi li zaustavio priljev migranata i redovito je optuživao humanitarne organizacije koje su spašavale migrante na moru da potiču krijumčarenje ljudi.

Podsjetimo, povukao je Ligu iz koalicijske vlade u ljeto 2019. u neuspjelom pokušaju da izazove nove izbore, kada je njegova stranka dobro stajala u anketama.

Lider desne opcije protiv migranata

Nacional je već pisao o bivšem talijanskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, kada se ovaj, početkom kolovoza prošle godine, pripremao za pravosudni postupak.

Salvini je, podsjetimo, u kolovozu 2019. godine spriječio oštećeni brod španjolske nevladine organizacije Open Arms da uplovi na talijanski otok Lampedusu sa 107 migranata.

Godinu kasnije izgubio je zastupnički imunitet i može biti sudski procesuiran. Senat je ukidanje imuniteta izglasao na zahtjev ministarskog suda u Palermu koji ovog političara ekstremne desnice optužuje za “višestruku otmicu” i “zlouporabu službenih dokumenata”.

U svibnju prošle godine talijanska parlamentarna komisija za imunitet odbila je zahtjev za ukidanje imuniteta Salviniju. Međutim, talijanski zakon predviđa da odluku ove komisije mora potvrditi i Senat. Senat je odlučio drugačije od komisije i sud u Palermu mogao je službeno pokrenuti proces protiv Salvinija.

Bivšeg ministra unutarnjih poslova optužuje se da je lišio osobne slobode migrante, među kojima više maloljetnika, punih 19 dana, čime je zloupotrijebio svoje ovlasti i prekršio brojne međunarodne zakone. Sud smatra da je Salvini djelovao samovoljno i suprotno zahtjevima premijera Giuseppea Contea.

Nakon saznanja da je brod nevladine organizacije Open Arms u poteškoćama, u dogovoru s ministrom infrastrukture i prometa i ministrom obrane, Salvini je kvalificirao događaj kao slučaj ilegalne imigracije te zabranio ulaz ili tranzit kroz talijanske teritorijalne vode, usprkos činjenici da je brod bio oštećen i da su neki od migranata bili u teškom stanju.

Oglušio se i na poruke premijera Contea

Brod je u kolovozu 2019. dva tjedna bio blokiran u Mediteranskom moru. Premijer Conte je od Salvinija tražio da odmah odobri da s broda siđu svi maloljetnici, i to zbog činjenice da je u međuvremenu brod Open Arms već bio ušao u talijanske teritorijalne vode.

Conte je Salviniju pisao i da mu je Europska komisija potvrdila da je niz država spreman snositi troškove svih migranata, neovisno o njihovoj dobi. Naložio mu je da ekspresno aktivira sve procedure kojima bi migrantima bilo dopušteno da uđu u državu i da ih se rasporedi po europskom teritoriju. Salvini se na taj zahtjev oglušio.

Sud navodi da je stanje na brodu bilo još ozbiljnije jer su “ti ljudi bili prisiljeni zadržati se na jako maloj udaljenosti od kopna koje su s broda mogli vidjeti, ali ga se nisu mogli domoći”. Zbog toga su očigledno bili frustrirani i očajni, navodi sud u Palermu. Nekoliko migranata se iz očaja bacilo u more, nakon čega su prebačeni na kopno, a to je prouzročilo niz dodatnih tenzija i fizičkih sukoba među onima koji su ostali na brodu.

Salvini je tvrdio da je brod trebao pristati na Malti, u Španjolskoj ili Tunisu.

Naime, brod je plovio pod španjolskom zastavom, a Malta je bila najbliže područje mjestu nesreće i spašavanja. Salvini je smatrao da Italija nije imala obaveze spasiti brod Open Arms jer se spašavanje događalo “u potpunosti” izvan njenog teritorija.

Brod Open Arms, koji se našao u poteškoćama 1. kolovoza, odmah sljedećeg dana zatražio je dozvolu za uplovljavanje u Italiju, a isti zahtjev poslao je Španjolskoj i Malti. S broda je, iz medicinskih razloga, preuzeto troje ljudi, a na njemu je usred Mediterana puštena 121 osoba, među kojima su bila 32 maloljetnika.

Nakon što mu je skinut imunitet, pio koktele

Nakon više od tjedan dana kasnije, zbog lošeg zdravlja, spašeno je još 39 osoba. Preostala 83 migranata dovezena su na otok Lampedusa tek 20. kolovoza, kad se državni tužitelj u gradu Agrigentu popeo na brod i naložio njegovu zapljenu zbog sumnje na kazneno djelo otmice i zloporabe ovlasti.

“Idem dalje uzdignute glave i mogu gledati svoju djecu u oči jer sam izvršio svoju dužnost odlučno i zdravorazumski. Kad se vratim na vlast, djelovat ću apsolutno na isti način”, rekao je tada Salvini nakon glasovanja u Senatu.

U slučaju da sud proglasi Salvinija krivim, mogao bi biti osuđen na petnaest godina zatvora. No talijanski mediji tvrde da Salvinija pretjerano ne brine ni optužnica, niti moguća presuda. Nakon što mu je Senat ukinuo imunitet, otišao je u Papeete Beach, najpopularniji klub na talijanskoj strani Jadrana, gdje se često voli fotografirati s koktelom u ruci ili za DJ pultom i kupao se do zalaska sunca.

Ono što Salvinija zaista brine jest njegova politička budućnost koja bi mogla biti kompromitirana. Naime, u slučaju da je netko kažnjen na više od dvije godine zatvora, prema talijanskom zakonu, ne smije obnašati dužnost zastupnika, senatora, eurozastupnika ili biti član vlade. Ta zabrana stupa na snagu tek kad presuda postane pravomoćna, a do pravomoćne presude čekat će se godinama.

Opasnost da nestane s političke scene

No ako ga konačno osude, Salviniju će biti oduzete sve javne funkcije koje će u tom trenutku obnašati i bit će mu zabranjeno političko kandidiranje. To bi bio njegov politički kraj. Na isti način je Silvio Berlusconi izbačen iz Senata i iz aktivnog političkog života nakon što je pravomoćno osuđen za poreznu prijevaru vezanu u njegovoj tvrtki Mediaset.

“Ovo je još jedna politička upotreba sudske vlasti i oružje kojim se ljevica želi riješiti protivnika. Isto su učinili meni, nametnuvši mi 96 procesa i 3636 saslušanja”, rekao je Silvio Berlusconi. “Ne sude krijumčarima, nego onima koji ih zaustavljaju”, riječi su političara desnog krila Roberta Calderolija.

Mattia Santori, lider ljevičarskog pokreta Sardine, također je protiv korištenja Senata za politički obračun sa Salvinijem.

“Mi nemamo što odgovarati na pitanje je li Salvini počinio ikakvo kazneno djelo ili nije, to je posao sudstva”, rekao je ljevičar i bivši premijer Matteo Renzi, a glas njegove stranke u Senatu bio je presudan za ukidanje imuniteta Salviniju. “Mi moramo odlučiti jesu li Salvinijeva djela bila korisna za interes javnosti. Za mene, zadržavati brod daleko od kopna ne predstavlja nikakav javni interes”, dodao je Renzi.

Salviniju će se suditi i u Cataniji zbog toga što je u srpnju prošle godine zabranio uplovljavanje drugog broda, a optužbe su iste kao i u slučaju broda Open Arms. Suđenje u Cataniji pomaknuto je više puta zbog izvanredne situacije s koronavirusom, a Salvini će biti saslušan početkom listopada, pisao je Nacional u kolovozu prošle godine.

 

Salvini bi poput Berlusconija mogao završiti u zatvoru i zauvijek nestati s talijanske političke scene

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]