Talijanski senat dao je u srijedu definitivno zeleno svjetlo vladi Paola Gentilonija, nakon što joj je povjerenje izglasao zastupnički dom, ali već se odbrojavaju dani do njezina pada.

Nasljednik Mattea Renzija dobio je povjerenje Senata sa 169 glasova za i 99 protiv. Kao i u zastupničkom domu, glasovanje je bojkotirao dio oporbe ocjenjujući parlamentarnu većinu nelegitimnom nakon uvjerljivog “ne” Talijana na ustavnom referendumu 4. prosinca.

“Vlada će ići naprijed dok bude imala povjerenje” parlamenta, izjavio je Gentiloni u utorak prije nego što je dobio povjerenje zastupničkog doma. U srijedu je pred senatom kazao da će njegov glavni cilj biti dovršetak reformi koje je pokrenuo Renzi.

Vlada Gentilonija raspolaže u oba doma s istom većinom lijevog centra kao i njegov prethodnik koji je podnio ostavku prije tjedan dana.

Paolo Gentiloni ima pred sobom jedva malo više od godinu dana, jer mandat sadašnjeg saziva parlamenta završava u prvom tromjesečju 2018.

Iako je dio političke klase, uglavnom unutar vladajuće većine, sklon tome da se vlada održi do tog roka, ta je mogućnost malo vjerojatna s obzirom na pritisak sa svih strana u korist prijevremenih izbora.

Renzi, koji je još uvijek predsjednik Demokratske stranke, glavnog partnera u vladajućoj koaliciji, jasno se izjasnio u korist tog rješenja.

Po dnevniku La Repubblica, čak je sklon tome da se izbori održe 11. lipnja.

Komentiraj