Pixabay

Italija ušla u recesiju

Talijanski statistički ured objavio je u četvrtak procjenu kretanja talijanskog BDP-a u zadnjem lanjskom kvartalu koja pokazuje da se tamošnje gospodarstvo smanjilo za 0,2 posto. U trećem kvartalu 2018. gospodarstvo Italije palo je 0,1 posto, pa je zemlja tehnički ušla u recesiju.

“Pad u zadnjem kvartalu u odnosu na treći kvartal 2018. posljedica je smanjenja dodane vrijednosti u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, kao i minusa u industriji. Na strani potražnje, postoji negativan doprinos domaće komponentne i pozitivan doprinos izvoza”, navodi se u pojašnjenju.

Ova vijest za Hrvatsku je važna jer je Italija veliki hrvatski trgovinski partner. “Posebno zabrinjava loše stanje talijanske ekonomije, koja je naše veliko izvozno tržište, a koja se opet nalazi pred recesijom. Naravno, svi nepovoljni događaji u brodogradnji također će ostaviti svoje posljedice i na ukupnim rezultatima za industrijsku proizvodnju”, komentirala je za tportal ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek.

Slabašan rast europskog gospodarstva i u četvrtom tromjesečju

Gospodarske aktivnosti u eurozoni i Europskoj uniji porasle su u četvrtom tromjesečju identičnim slabašnim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, pokazale su u četvrtak prve preliminarne procjene europskog statističkog ureda.

U razdoblju od listopada do prosinca sezonski prilagođeni BDP EU-a porastao je na tromjesečnoj razini 0,3 posto, istim tempom kao i u razdoblju od srpnja do rujna, izračunali su u Eurostatu.

Ravnomjeran rast aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježen je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca i u eurozoni, za 0,2 posto.

Eurostatovi podaci pokazuju da je gospodarstvo EU-a i eurozone osjetno usporilo u drugoj polovini godine, uz upola niže stope rasta nego u prva dva tromjesečja.

Na godišnjoj su razini gospodarske aktivnosti u EU u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prema sezonski prilagođenim podacima porasle 1,5 posto, nakon 1,8-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju, procjenjuju u Eurostatu.

Sporiji rast zabilježen je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca i u zoni primjene zajedničke europske valute, od 1,2 posto. U trećem su tromjesečju aktivnosti na godišnjoj razini porasle 1,6 posto.

U cijeloj prošloj godini gospodarstvo EU-a poraslo je 1,9 posto a gospodarstvo eurozone 1,8 posto, procjenjuju u Eurostatu.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional