Italija ublažava karantenu od 4. svibnja

Italija će olakšati brojne mjere donesene zbog pandemije koronavirusa od 4. svibnja, te omogućiti građanima da se bave sportom na otvorenom i vježbaju u blizini svojih domova, najavio je u nedjelju navečer premijer Giuseppe Conte.

Conte je to najavio u Rimu, predstavljajući vladin plan za postupno otvaranje zemlje, nakon tjedana striktne karantene radi usporavanja širenja koronavirusa.

Italija, jedna od najpogođenijih zemalja u Europi, u karanteni je dulje od bilo koje druge zapadne zemlje i dosad je zabilježila više od 26.000 mrtvih od covida-19 i gotovo 200.000 zaraženih.

Građani žive s posebno striktnim režimom od 10. ožujka.

Conte je pojasnio da će se ljudi moći kretati u svojim četvrtima od početka svibnja po određenim pravilima, ali će putovanja u druge regije ostati zasad zabranjena.

Premijer je upozorio građane da je borba protiv koronavirusa daleko od završene. “U nadolazećim mjesecima bit ćemo stavljeni na zahtjevne testove”.

Škole se neće otvoriti do rujna, rekao je Conte ranije u intervjuu La Repubblici.  “Škole su nam jako važne i one će se ponovno otvoriti u rujnu”.

Vlada je zatvorila škole, sveučilišta i vrtiće širom zemlje 5. ožujka.

Osim za građane, vlada planira i postupno ukidanje restrikcija za poslovanje, rekao je Conte.

On je najavio da će se neke “strateški” važne ekonomske aktivnosti brzo ponovno vratiti, moguće kroz sljedeći tjedan.

Naveo je kao prioritete proizvodni i građevinski sektor, te onaj usmjeren na izvoz.

Ipak, prvi prioritet je zdravlje i sigurnost zaposlenika pa se očekuju i nova pravila za rad.

“Ne možemo više produljivati karantenu. U suprotnom, riskiramo previše socijalne i ekonomske štete”, naglasio je.

Ipak, upozorio je Talijane da ne očekuju da će se “potpuna sloboda” vrlo brzo vratiti.

Barovi i restorani neće se odmah otvoriti 4. svibnja, rekao je premijer, dodajući da se radi na tome da se omogući ne samo dostava hrane, nego i preuzimanje u restoranima.

Restorani u Rimu već su počeli pripreme za ponovno otvaranje.

Conte je najavio i maksimalnu cijenu maski za lice kako bi se spriječila špekulativna trgovina, u slučaju da se donese odluka  da nošenje maski bude obavezno.

Komentiraj