Italija u jeku pandemije iz Padove u Drvar izvezla “tisuće tona smeća”

“Tisuće tona smeća” izvezla je Italija iz Padove, u jeku pandemije koronavirusa, u Drvar u BiH, a mještani strahuju da je riječ o kontaminiranom otpadu iz Covid bolnica, objavio je N1.

“Sumnjivi otpad uvezen je pod krinkom noći, u jeku pandemije, uz sve dozvole svih razina vlasti BiH. Dozvolu za uvoz dale su i kantonalne i federalne vlasti, iako u Kantonu deset ne postoji pogon za reciklažu. Tvrtka koja je uvezla talijansko smeće “Krom reciklaža” registrirana je na adresi općine Drvar, na adresi Titova 1″, objavio je N1.

“U staroj industrijskoj zoni, spomenuta tvrtka uvezla je tisuće tona smeća, nepropisno odloženog, pod tajnom noći. Navodno za reciklažu, u mjestu u kojem nema reciklažnih pogona”.

Dozvolu za upravljanje otpadom potpisao je kantonalni ministar Hikmet Hodžić, odobrivši uvoz gotovo osam tisuća tona smeća godišnje tvrtki “Krom reciklaža”.

Gradonačelnica Drvara Dušica Runić tvrdi da ne zna kako se dogodilo da je tvrtka registrirana na adresi općine Drvar. “Od suda”, kaže, “službeno sam dobila odgovor da je došlo do greške prilikom javnobilježničke obrade dokumenta, i u prijavi je greškom ostala Titova 1”, kazala je za N1.

Ministrica zaštite okoliša Federacije BiH Edita Đapo izjavila je kako je “dokumentacija potpuno čista”. “Radi se o poduzeću koje je od kantona dobilo dozolu za upravljanje otpadom. Bilo je sve opisano da imaju skladišta za smještaj, strojeve i slično”.

Ali nitko nije provjerio je li to uistinu tako, “pa su sve razine vlasti jedna za drugom izdavale potrebne dozvole”. “Jedan šleper završio je u Bihaću, dodatni u Busovači. U smeću se pored Drvara guši i susjedno Grahovo”, otkrio je N1, podsjećajući “da je u BiH zabranjen uvoz smeća za odlaganje”.

Drvar i Grahovo nadomak su granice s Hrvatskom.

Komentiraj