FaH

Italija: Tužitelji traže 18 godina za kapetana broda potonulog s 800 migranata

Talijanski tužitelji zatražili su u utorak za čovjeka, za kojega tvrde da je kapetan potonulog broda na kojem se utopilo 800 migranata, kaznu od 18 godina zatvora pod optužbom za ubojstvo i međunarodno krijumčarenje ljudi.

Samo je 28 ljudi preživjelo katastrofalnu nesreću u travnju prošle godine, a stotine tijela još uvijek je zarobljeno u potonulom brodu koji talijanska mornarica pokušava dići na površinu. Mornarica je do sada s morskoga dna izvukla 118 tijela.

Bijes koji je incident izazvao u međunarodnoj javnosti natjerao je Europsku uniju da pošalje svoju vlastitu spasilačku misiju u Mediteran nekoliko dana nakon potonuća broda.

U posljednje dvije godine više od 320.000 migranata stiglo je na talijansku obalu brodom, a 7.000 ih se utopilo prilikom pokušaja dolaska do Europe, priopćila je Međunarodna organizacija za migracije.

Sicilijanski tužitelji Andrea Bonomo i Rocco Liguori pozvali su sud u Cataniji da osudi 27-ogodišnjeg Tunižana Mohameda Alija Maleka, koji sa svoje strane tvrdi da on nije bio kapetan broda te da je platio za prijelaz preko mora kao i ostali, kako navodi njegov odvjetnik Massimo Ferrante.

Tužitelji također traže šest godina za 25-ogodišnjeg Sirijca Mahmuda Bikhita, za kojega preživjeli tvrde da je bio Ali Malekov mornar. Bikhit također tvrdi da je nevin.

Po riječima tužitelja, Ali Malek je loše upravljao prekrcanim brodom, punim žena, djece i muškaraca iz Alžira, Somalije, Egipta, Senegala, Zambije, Malija, Bangladeša i Gane. Po njihovim tvrdnjama, on je kriv za sudar broda s migrantima s portugalskim trgovačkim brodom koji im je stizao u pomoć. Nakon sudara brod s migrantima nagnut pod velikim teretom potonuo je u roku od nekoliko minuta.

Komentiraj