Europska unija nije ni blizu dovoljno brza u rješavanju migrantske krize koja je pogodila Uniju, kazao je u četvrtak navečer u Bruxellesu talijanski premijer Paolo Gentiloni.

“Nažalost problemi naviru puno brže nego li dolazi do njihova rješavanja pa mislim da Europska unija nastavlja biti prespora”, kazao je talijanski premijer.

Gentiloni je kazao da je na summitu EU-a “vrlo jasno” upozorio protiv zadovoljstva zbog sporazuma s Turskom koji je omogućio smanjenje priliva migranata balkanskom rutom.

“Moramo izbjeći svako neosnovano zadovoljstvo i ideju da otkako je egejska ruta pod kontrolom hitno stanje više nije toliko hitno. Svi znamo izazove odnosa EU i Turske”, kazao je talijanski premijer.

Čelnici EU-a potvrdili su u četvrtak na summitu u Bruxellesu privrženost dogovoru s Turskom o migracijama te istaknuli važnost njegove provedbe.

Iz Ankare turski je predsjednik Tayyip Erdogan poručio da njegova zemlja, u slučaju da EU ne provede dio dogovora s Ankarom koji se odnosi na ukidanje viza, ima i plan B i plan C, ali nije specificirao što oni znače.

Što se tiče prijedloga Europske komisije kojim bi se nadogradio sustav kvota za raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama, u zaključcima čelnika EU-a se kaže da “načelo odgovornosti i solidarnosti ostaje zajednički cilj”.

Komisija je u svibnju predložila uvođenje korektivnog mehanizma koji treba osigurati pravedniju raspodjelu u slučaju kada se neka zemlja nađe pod velikim migrantskim pritiskom, no dio zemalja protivi se takvom prijedlogu i predlaže da se predvidi mogućnost da se solidarnost izrazi i na druge načine, a ne samo primanjem izbjeglica.

Slovačka i Mađarska dovode u pitanje zajednički prihvaćene odluke o kvotama za raspodjelu izbjeglica i obratili su se Sudu EU-a u Luxembourgu i zatražili pravorijek o zakonitosti takve odluke.

U zaključcima upravo završenog summita također se poziva na brže premještanje izbjeglica iz Grčke i Italije.

Komentiraj