Italija se nada da je najgore prošlo, smanjuje se broj novozaraženih

Čini se da je nastupilo usporavanje širenja koronavirusa u Italiji, zbog čega se najteže pogođena europska zemlja nada da je epidemija blizu svog vrhunca.

U ponedjeljak je udio novozaraženih u ukupnom broju zaraženih (gotovo 28.000) iznosio oko 13 posto, dok je prethodna četiri dana udio iznosio između 17 i 21 posto.

“To je usporavajući trend, uzimamo u obzir tu činjenicu”, rekao je Angelo Borrelli, šef talijanske civilne zaštite.

Stručnjaci, međutim, pozivaju na oprez. “Vrhunac epidemije ne može se predvidjeti”, rekao je profesor statistike Antonello Maruotti sa rimskog sveučilišta Lumsa za dpa.

Maruotti je član tima Stat-Group19, koji je objavio pouzdana predviđanja o koronavirusu, ali samo unutar razdoblja do tri dana.

“Vrlo sam siguran za naša predviđanja unutar istog dana, poprilično siguran oko sutrašnjih procjena i malo manje o procjenama za dan poslije sutra”, kazao je.

Maruotti je kazao kako skupina čiji je član predviđa da će ukupni broj zaraženih porasti na 32.735 kasno u utorak, na 38.207 u srijedu te na 44.599 u četvrtak.

U internom vladinom dokumentu koji je procurio prošloga tjedna navodi se da bi vrhunac epidemije mogao nastupiti najranije u srijedu, a da bi epidemija mogla završiti krajem travnja, pri čemu bi se, procjenjuje se, koronavirusom zarazilo oko 92 tisuće osoba.

Mnogi smatraju tu procjenu vrlo optimističnom.

Epidemija je izbila u Italiji 20. veljače, a do sada je umrlo 2.158 osoba.

Komentiraj